22°C
Mostar 24°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 26°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

05.08.2021 / 15:54 BiH - Tužiteljstvo BiH

Podignute optužnice protiv 612 osoba za djela ratnih zločina

Podignute optužnice protiv 612 osoba za djela ratnih zločina
Foto: Vijesti.ba

Posebni odjel za ratne zločine Tužiteljstva BiH, je odjel u kojem je angažirano ukupno 28 tužitelja, koji rade sa stručnim osobljem, suradnicima i istražiteljima (ukupno je zajedno s tužiteljima, oko 110 uposlenika koji su angažirani u PORZ). 

U istragama Posebnog odjela za ratne zločine je saslušano više hiljada svjedoka, a na terenu su uposlenici Tužiteljstva BiH sudjelovali na nekoliko stotina procesa ekshumacija i traženja nestalih osoba, u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

U periodu od 2014. do 2020. godine, podignute su optužnice u 263 predmeta protiv ukupno 612 osoba, što je oko 70 posto od ukupnog broja optuženih (910) za ratne zločine, što znači da je rad u ovom periodu višestruko nadmašio ostvarene rezultate u prvih 10 godina rada ovog Odjela.

Uporedo s ovim aktivnostima, istražitelji i stručno osoblje, sudjelovali su i rukovodili procesima na velikom broju ekshumacija i traženja posmrtnih ostataka nestalih osoba, u svim krajevima Bosne i Hercegovine, često i na izuzetno nepristupačnim i nesigurnim lokacijama, tijekom cijele godine i svim vremenskim uvjetima.

Također, po nalogu glavne tužiteljice, izvršena je revizija posmrtnih ostataka u 12 kosturnica i mrtvačnica, a s ciljem identifikacije pronađenih posmrtnih ostataka i identifikacije nestalih osoba u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Navedenim optužnicama u periodu od 2014. do 2020. godine, obuhvaćeni su neki od najtežih ratnih zločina počinjeni na području Prijedora, Srebrenice, Doboja, Teslića, Zvornika, Brčkog, Vlasenice, Višegrada, Foče, Konjica, Orašja, Čapljine, Mostara, Sarajeva, Sanskog Mosta, Bugojna, Donjeg Vakufa, Bosanskog Novog i drugih gradova diljem Bosne i Hercegovine.

Iako Tužiteljstvo BiH nema praksu nacionalnog prebrojavanja predmeta i optuženih, zbog neprimjerenih izjava pojedinih dužnosnika, možemo istaći da su se optužnice odnosile na počinitelje ratnih zločina iz svih naroda i svih krajeva Bosne i Hercegovine, a veći dio odnosio se na dužnosnike vojske, policijskih struktura ili političke dužnosnike iz RS.

Na temelju optužnica Tužiteljstva BiH, od početka rada Posebnog odjela za ratne zločine, izrečene su pravomoćne presude i zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 3.218 godina zatvora a procenat osuđujućih pravomoćnih presuda je oko 70 posto, što dovoljno govori o kvalitetu rada ovog Odjela.

Bitno je istaći, da je od početka rada PORZ do danas, na temelju optužnica Tužiteljstva BiH, za genocid, pomaganje u genocidu, ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava povezana sa dešavanjima u i oko Srebrenice u mjesecu srpnju 1995. godine, ukupno 26 osoba osuđeno na pravomoćne zatvorske kazne u trajanju od oko 400 godina, suđenja protiv 10-ak optuženih su u tijeku, kao i veći broj istraga za genocid u Srebrenici.

Osim aktivnosti suradnje u regionu Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine provelo je na desetine aktivnosti sa partnerskim institucijama diljem svijeta, s ciljem pronalaska i lociranja osumnjičenih za ratne zločine, koji se od pravde skrivaju u zemljama Europe i svijeta.

Realiziran je veliki broj izručenja osumnjičenih i optuženih iz svih krajeva Europe i svijeta, a najvećim brojem iz SAD, odakle je pravosuđu i Tužiteljstvu BiH izručen veći broj osumnjičenih.

Ostvarena je značajna regionalna suradnja u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, koju je podržao i Ured tužitelja pri MRMKS u Den Haagu i glavni tužitelj Serge Brammertz, koji je u svojim obraćanjima u Vijeću sigurnosti UN-a, više puta istakao značaj suradnje sa Tužiteljstvom BiH i sa kojim su održavani redoviti sastanci, kao i sastanci sa predstavnicima udruga žrtava ratnih zločina iz svih naroda i svih krajeva Bosne i Hercegovine sa kojima tužiteljstvo ima dobru i otvorenu suradnju.

Također, Tužiteljstvo BiH ima dobru suradnju s Institutom za nestale osobe (INO) BiH, kao i međunarodnim institucijama i organizacijama, uključujući MRMKS, OSCE, UNDP ICMP, MKCK, EU IPA projektima i drugim koje pomažu rad ovog Odjela.

Na čelu Posebnog odjela za ratne zločine od 2014. godine do danas, bili su sadašnja glavna tužiteljica Gordana Tadić, a zatim po odluci glavne tužiteljice, tužitelj Izet Odobašić, nakon njega zamjenik glavnog tužitelja Milanko Kajganić a od srpnja ove godine, zajedno sa njim i zamjenica glavnog tužitelja Diana Kajmaković.

Tužiteljstvo BiH će bez obzira na sve neprimjerene pritiske nastaviti raditi profesionalno i jednako prema svima, a u skladu s Akcionim planom i obvezama iz Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo