13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

01.09.2021 / 08:27 Obrazovanje - Učenici u klupama

U BiH danas počinje nova školska godina

U BiH danas počinje nova školska godina
Foto: Arhiv
Danas počinje nova školska godina u Bosni i Hercegovini, a učenici se vraćaju u klupe.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke saopćilo je da nova školska 2021/2022. godina počinje danas u Tuzlanskom kantonu, Zeničko-dobojskom i Bosansko-podrinjskom te Kantonu Sarajevo, dok će u ponedjeljak, 6.9.2021. godine, početi i u Unsko-sanskom kantonu, Posavskom, Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom, te Zapadno-hercegovačkom i Kantonu 10.

U svim kantonima, prema trenutnim saznanjima, planirano je odvijanje nastave u učionicama, po redovnom nastavnom planu i programa, uz poštovanje važećih higijensko-epidemioloških naredbi i preporuka nadležnih organa i institucija.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke pozvalo je ranije sve učenike i nastavnike, ali i roditelje, da se ponašaju odgovorno i u skladu s preporukama, u školi i izvan nje, a kako bi se mogućnost zaraze svela na minimum i osiguralo nesmetano odvijanje nastave.

Inače, u svim kantonima će se kontinuirano pratiti epidemiološka situacija, na osnovu koje će se donositi potrebne odluke, a nadležna kantonalna ministarstva obrazovanja su spremna i na druge modele, ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

Nastava u školskoj 2021/2022. godini počinje 1. septembra u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, a časovi će trajati 45 minuta, odlučila je Vlada na sjednici.

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je na konferenciji za novinare nakon sjednice da će mali odmor trajati pet, a veliki 15 minuta, dok se produženi boravak organizuje u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo.

Trivić je rekla da su za učenike koji su hronični bolesnici i koji imaju mišljenje ljekara da se preporučuje nastava na daljinu, škole dužne organizovati nastavu putem upotrebe Office 365 edukativnih alata ili drugih platformi za učenje na daljinu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo