10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

02.09.2021 / 13:49 Obrazovanje - Sretno!

Školarci u USK od 6. septembra ponovo u klupama i na redovnim časovima

Školarci u USK od 6. septembra ponovo u klupama i na redovnim časovima
Foto: FENA

Školska godina u Unsko-sanskom kantonu (USK) počinje u ponedjeljak, 6. septembra, saopšteno je još ranije iz Kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta. 

Sada je nakon detaljne analize zdravstveno - epidemiološke situacije, te konsultacija sa članovima Kriznog štaba potvrđeno i redovno odvijanje obrazovnog procesa u školama. To podrazumijeva svakodnevni povratak školaraca u škole bez obaveze nošenja maski u učionicama, te redovne četrdesetpetominutne časove.

- Ovakvu smo odluku donijeli na osnovu analize trenutne situacije. Možemo reći da imamo relativno povoljnu zdravstveno - epidemiološku situaciju, odnosno incidencu manju od 50 zaraženih osoba po danu. Uslovno rečeno, moramo time biti zadovoljni, jer u poređenju sa ostalim kantonima imamo najmanju incidencu dnevno zaraženih građana. Naravno, nastavit ćemo pratiti i analizirati stanje, te u skladu s time i donositi dalje odluke - kazao je ministar zdravstva USK Muris Halkić.

Odlukom su zadovoljni i u Kantonalnom ministarstvu obrazovanja, kao i u sindikatima predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja.

- Sviju nas je obradovala ovakva odluka, s obzirom na to da je to bila i naša preporuka. Želimo djeci omogućiti adekvatan obrazovni proces, što u prethodne dvije godine definitivno nismo mogli - rekao je predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK Samir Fajić.

Konstatovano je i kako je do sada vakcinisano oko 30 posto od ukupnog broja zaposlenih u obrazovanju na području Unsko-sanskog kantona, što prema riječima i predstavnika resornog ministarstva i sindikata nije zadovoljavajuća brojka.

 

(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo