0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

06.09.2021 / 13:21 Obrazovanje - Školska 2021/2022.

Počela nastava u HNK, u školskim klupama oko 24 hiljade đaka

Počela nastava u HNK, u školskim klupama oko 24 hiljade đaka
Foto: FENA

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu u ponedjeljak je počela nastava, a u školske klupe sjelo je oko 24 hiljade učenika.

Potvrdio je to Feni kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Rašid Hadžović, koji je u povodu početka nove školske godine posjetio Osnovnu školu Antuna Branka Šimića i Osnovnu školu Gnojnice.

Ministar Hadžović zaželio je sretan i uspješan početak školske godine svim učenicima, roditeljima i nastavnicima.

- Početak je veoma bitna stvar za naše prvačiće. Broj prvačića u HNK je oko 1800, a imamo i skoro 1900 učenika prvih razreda srednje škole. To je u odnosu na prošlu godinu ipak povećanje, tako da nam je to veoma bitna informacija i drago nam je da je to tako. Nadam se da ćemo u narednim godinama imati još veći broj učenika koji će krenuti u osnovne ali i u srednje škole - kazao je Hadžović.

Govoreći o epidemiološkim mjerama, naglasio je kako su one propisane od strane Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno Kriznog štaba i Federalne vlade, te da će ih se škole u HNK pridržavati.

- Odabrali smo jedan pristup zajedno sa Kriznim štabom da operativni timovi upravljaju situacijom za svaku školu posebno tako da smo odredili različite nivoe- zeleni, žuti, narančasti i crveni, u zavisnosti od broja zaraženih nastavnika. Nadam se da ćemo svi biti na ovom zelenom nivou, a to je da je normalan pristup nastavi u skladu sa zakonom i da se nastava održava u punom kapacitetu. Mjere su poznate i one su propisane od strane Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno Kriznog štaba i Federalne vlade, tako da će naše škole pridržavati tih mjera - poručio je Hadžović.

Sretnu novu školsku godinu učenicima poželjeli su i mostarski gradonačelnik Mario Kordić te predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić, koji su posjetili Osnovnu školu Zalik i Osnovnu školu Petra Bakule u Mostaru.

Gradonačelnik je podsjetio da je Grad Mostar obezbijedio udžbenike za sve prvačiće.

- Ponosan sam da smo uspjeli ove godine makar na simboličan način podijeliti udžbenike barem prvačićima. To je projekt vrijednosti oko 100 hiljada maraka koje smo isplanirali u gradskom budžetu. Nadam se da ćemo dogodine naći dodatna sredstva i ići u ovom kontekstu da pomognemo i roditeljima i školama i mislim da je to naša zadaća i obaveza.

Želim uspješan početak školske godine svima, a posebno našim prvačićima kojima je ovo jedno novo iskustvo, njihovim roditeljima i nastavnicima zaželjeti svu sreću i pozvati da se djeca odgajaju u duhu tolerancije, suživota, da napravimo prave mlade ljude koji će biti na ponos ovom gradu sutra - poručio je Kordić.

Direktorica Osnovne škole Petra Bakule Anela Vidačak izrazila je zadovoljstvo što se krenulo s redovnom nastavom, napominjući kako nastavni sati traju 45 minuta, da se trenutno primjenjuju klasične epidemiološke mjere zaštite zdravlja učenika te da se nastava nažalost radi učionički, ne kabinetski i da su to jedina odstupanja od normalnog režima nastave.
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo