6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

12.09.2021 / 21:22 Politika - Svima je jasno

Suljagić: OHR više ne postoji, Dodik će kao i Karadžić razumjeti samo rezolutan odgovor

Suljagić: OHR više ne postoji, Dodik će kao i Karadžić razumjeti samo rezolutan odgovor
Emir Suljagić / Arhiv
Direktor Memorijalnog centra Srebrenica/Potočari Emir Suljagić na Twitteru je komentirao aktuelnu situaciju i blokade u Bosni i Hercegovini.

Suljagić navodi da OHR u praktičnom smislu više ne postoji.

- OHR, naime, po definiciji ili ima pristanak strana da provodi u djelo međunarodni sporazum ili je u stanju da taj pristanak izdejstvuje silom. Ni jedno ni drugo više nije slučaj. Nadam se da je to svima koji donose odluke u SA jasno, napisao je Suljagić.

Dodaje da je jedini razlog što ne ratujemo to što režim Milorada Dodika nema ništa što je za to potrebno.

- Da ima, već od augusta bi svaki Srbin koji radi u državnim institucijama plaću dobivao iz banjalučkog budžeta. Međutim, to ne znači da stvari nisu ozbiljne i da već nisu van kontrole. Dodikove prijetnje nezavisnošću i nisu upućene njegovoj javnosti, nego upravo sarajevskoj, i proizlaze iz duboko rasističkog uvjerenja da ima posla sa rasno inferiornim elementom koji se neće usuditi suprotstaviti novoj rundi nasilja, nego će mirno pristati na geto, navodi Suljagić.

On smatra sa "ko god i kakve god odluke donosio u ime svih nas, mora početi da faktoriše odsustvo bilo kakve međunarodne/multilateralne intervencije".

- Kao i Radovan Karadžić, koji je kmečao tražeći primirje dok se ARBiH primicala Banjoj Luci i Dodik će razumjeti samo rezolutan odgovor. Da li smo svi mi u stanju formulisati taj odgovor je drugo pitanje. Dodikova jedina nada je da će kao Slobodan Milošević i Karadžić 1992. godine uspjeti da u "magli rata" uspostavi novo faktičko stanje dok Sarajevo/Tuzla/Zenica protestuju za mir. Treba mu i tu nadu ugasiti, navodi Suljagić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo