0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

13.09.2021 / 14:05 Obrazovanje - Sarajevo

Studenti UNSA izašli na proteste: Ne studiramo samo u vrijeme izbora

Nezadovoljni odnosom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i čelništva Kantona Sarajevo (KS), te Rektorata UNSA, studenti ovog univerziteta su se okupili danas na mirnim protestima ispred Doma sindikata u Sarajevu.

Naida Mehanović, jedna od organizatorica protesta, koja obnaša i funkciju predsjednice Vijeća mladih u KS, kazala je kako se u javnosti problematizira i u prvi plan ističe posljednji studentski zahtjev koji se odnosi na bezuvjetan prelazak u narednu akademsku godinu, dok se zanemaruju ostala tri.

- Naš prvi zahtjev odnosi se na implementaciju Zakona o visokom obrazovanju u pogledu mladih s poteškoćama u razvoju, koji je potpuno zanemaren i mladi ljudi nemaju ono što je neophodno – istaknula je Mehanović u izjavi za medije.

Dodala je da su norme u vezi s uvjetnim predmetima drugačije definirane od fakulteta do fakulteta, te da je prisutna neujednačenost u pogledu plaćanja članarine u bibliotekama.

Mehanović nadalje insistira da se obrazlože razlozi za uplate na ime održavanja Studentskog informacionog sistema, kao i proceduralno smanjenje školarina.

Također ističe kako online i uživo izvođenje nastave ne mogu koštati isto, budući da se radi o dva različita načina u pogledu korištenja resursa, a da se pritom ne vodi računa o tome da li su svi studenti u prilici posjedovati kompjutere i imaju li osiguran internet.

Mehanović, istovremeno, potcrtava da je posljednji zahtjev uvjetovan aktuelnom pandemijom, te da studenti traže da se implementiraju odredbe Zakona o visokom obrazovanju koji je usklađen tokom prošle godine, a odnosi se na prijenos predmeta iz jedne u drugu akademsku godinu, bez dodatnih troškova.

Navela je kako su mnogi studenti u pandemijskoj godini izgubili namilije i bili bolesni, a da nadležne institucije, nažalost, za to nisu imale razumijevanja.

Sudionici protesta nosili su transparente s porukama: „Ne studiramo samo u vrijeme izbora“, „Ne čujemo vas, slaba konekcija – Sorry“ „Dobro došli u stvarnost“, Dođoh, vidjeh, obnovih“ i druge kojima su izrazili nezadovoljstvo odnosom spram njihovih zahtjeva.

Kako je rečeno, njihovi zahtjevi su kontinuirano ignorisani, iako su višekratno tražili očitovanje rektora i čelnika KS-a.

Sudionici protesta su se nakon okupljanja ispred Doma sindikata uputili sarajevskim ulicama ka zgradi Kantona Sarajevo, gdje bi se, kako je najavljeno, njihovi predstavnici trebali obratiti na sjednici Skupštine KS.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo