12°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

17.09.2021 / 21:16 Svijet - Policija ovaj put spremna

Trumpove pristalice za subotu najavile skup na Capitolu

Trumpove pristalice za subotu najavile skup na Capitolu
Foto: Reuters
Grupacije i pojedinci koji i dalje bezrezervno podržavaju bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, za subotu su najavili održavanje skupa na Capitolu u Washingtonu ispred zgrade Kongresa.

Najavili su to s ciljem da javno daju podršku onima koje nazivaju "političkim zatvorenicima" pobune 6. januara.

Radi se oko 60 osoba koje su u pritvoru od ukupno njih 600 protiv kojih su podignute optužnice za napad na Capitol, javlja AP.

Ponovljeni pokušaji da se kreira drugačiji narativ o nasilju i panici koji su se dogodili 6. januara ove godine, te uporna nestabilnost u politici nakon predsjedničkih izbora 2020. godine su faktori koji praktično čine nemogućim predvidjeti šta bi se sve moglo događati ovog vikenda.

Uostalom, institucije za provedbu zakona očekivali su samo protest slobode govora na dan kada su Trumpove pristalice upale na Capitol pokušavajući da prekinu potvrđivanje pobjede Joea Bidena.

Obavještajni podaci navode da se očekuje dolazak pristalica ekstremističkih, desničarskih grupa poput Ponosnih momaka (Proud Boys) i Čuvara zakletve (Oath Keepers), ali neki istaknuti članovi tih grupa zakleli su se da neće ići i rekli su drugima da ne dolaze.

Krajnje desničarski online portali općenito djeluju mirno u najavi ovog događaja, a republikanski zakonodavci umanjuju bitnost samog skupa.

No, policija i sigurnosne agencije podigli su ponovo ogradu oko Capitola, barem privremeno.

Policija se priprema za mogućnost da neki demonstranti dođu s oružjem. Očekuju se i stotine protudemonstranata s mogućnošću sukoba. Policijska uprava Distrikta Columbia je aktivirana, a policija zadužena za Capitol zatražila je pomoć od obližnjih agencija za provođenje zakona.

Državni sekretar za odbranu Lloyd Austin odobrio je zahtjev da se oko 100 pripadnika Nacionalne garde stacionira u gradskoj oružarnici u blizini Kapitola, da se po potrebi pozovu kao podrška drugim agencijama za provođenje zakona, a prvenstveno radi zaštite zgrade Kapitola i Kongresa. Neće nositi vatreno oružje, ali bit će opremljeni palicama i zaštitnim prslucima.

Policijski zvaničnici planirali su kasnije u petak iznijeti sigurnosne planove.

U međuvremenu, obavještajni izvještaj Službe domovinske sigurnosti upozorio je na postove na društvenim mrežama u kojima se raspravljalo o mogućem napadu na Kapitol noć prije skupa.

Jedan korisnik je također komentirao planiranu ,,otmicu člana Kongresa", navodi se u dokumentu, iako ime osobe koja je meta nije navedeno u izvještaju.

"Ostale reference na potencijalno nasilje identificirane na društvenim medijima uključuju rasprave o korištenju skupa za napade na lokalne religijske institucije, poput onih jevrejskih, napade na izabrane zvaničnike i na ''liberalne crkve", navodi se u saopćenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo