8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

17.09.2021 / 21:17 Svijet - Zemlje juga Evrope

Neophodna hitna globalna akcija u borbi protiv klimatskih promjena

Neophodna hitna globalna akcija u borbi protiv klimatskih promjena
Foto: Arhiv
Lideri devet članica EU sa juga Evrope saopćili su danas da je potrebna hitna globalna akcija da bi se riješila pogoršana situacija sa klimom i izgradila održiva budućnost za region Sredozemlja.

Lideri Hrvatske, Kipra, Francuske, Grčke, Italije, Slovenije, Malte, Portugala i Španije sastali su se danas u Atini radi razgovora o klimatskim promjenama nakon razornih šumskih požara koji su ukazali na izazove koje klimatske promjene predstavljaju za jug Evrope.

U zajedničkom saopćenju objavljenom nakon sastanka kojem je prisustvovala i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen navodi se da je Sredozemlje sada suočeno sa ekološkom štetom bez presedana i kapaciteti za odgovor su iskorišteni do granica.

Evropski naučnici smatraju da je Mediteran postao "žarište šumskih požara" zbog klimatskih promjena.

Grčka i Turska bile su suočene sa najtežim požarima do sad usljed veoma visokih temperatura tokom ljeta, dok je i na jugu Italija vatrena stihija uništila velike dijelove zemljišta.

Zemlje Mediterana postigle su saglasnost za jačanje međusobne saradnje i pozvali EU da ojača mehanizme civilne zaštite radi pomoći u boljoj zaštiti civila i okoline od sve ozbiljnijih i kompleksnijih katastrofa.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo