10°C
Mostar 18°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

19.09.2021 / 12:46 Politika - Lider LDP-a

Čanak: BiH je vječita žrtva velikosrpskih i velikohrvatskih ideja

Čanak: BiH je vječita žrtva velikosrpskih i velikohrvatskih ideja
Foto: Arhiv

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je danas, govoreći na sesiji „Kruga 99“ o temi „Treba li BiH graditi kao modernu državu i suverenu naciju slobodnih građana?“, kazao da Bosna i Hercegovina mora opstati, integralna, jedinstvena, građanska.

Po njegovim riječima, Bosna i Hercegovina, današnja BiH, mora biti reformisana, „jer ona ne može ovako opstati, kao stalni taoc uzajamno hranjenih nacionalizama, kao vječita tema i vječita žrtva velikosrpskih ideja sa Istoka i velikohrvatskih ideja sa Zapada“.

- Ideja o stvaranju trećeg entiteta u BiH, recimo, je još jedna od tih bastardnih ideja koje opstojavaju kao ideje o etničkim podjelama u BiH, a etničke podjele u BiH samo i isključivo služe tome da se pokaže ono što je Milorad Dodik kao, po mom mišljenju emanacija zla u BiH, izgovorio prije neki dan, a to je 'ovo kako živimo je dokaz da ne možemo da živimo zajedno', što je zloslutno podsjećanje na riječi Radovana Karadžića, ratnog zločinca osuđenog na doživotnu robiju zbog svojih užasnih nedjela, 'mi sa njima više ne možemo živjeti' - kazao je Čanak.         

Upravo zbog toga, dodao je on, BiH mora opstati - integralna, jedinstvena, građanska.

Čanak je, između ostalog, kazao da BiH, kao i Vojvodina, kao i Crna Gora, koja je ovog trenutka pod stravičnim napadom, "ne mogu opstojati drugačije nego kao prostori ravnopravnih građana, ravnopravnih naroda, ravnopravnih vjerskih zajednica, koje su sve redom, od prve do posljednje, odvojene od države".

Po njegovim riječima, Bosna i Hercegovina je satkana od najosjetljivijeg tkiva tih plemenitih različitosti koje u sebi nose potentnost za stvaranje istinski građanskog, istinski civilizovanog, istinski humanog društva, „zato i jeste prostor tako divljačkih nastraja na svoje biće“.

- Bosna i Hercegovina mora opstati, mora biti jedinstvena i mora biti građanska i to je cijela priča - zaključio je Čanak.     (Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo