6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

20.09.2021 / 14:19 Politika - Nova strategija

Dodik traži 'izlaz': 'Nelegalni' PIC da poništi zakon, Schmidta da prizna UN

Dodik traži 'izlaz': 'Nelegalni' PIC da poništi zakon, Schmidta da prizna UN
Milorad Dodik / (Foto: Glas Srpske)
Lider SNSD-a Milorad Dodik danas je na press konferenciji u Banja Luci očigledno tražio izlaznu strategiju za povratak u institucije BiH.

- Ako ovi stranci već foliraju da imaju visokog predstavnika, onda nek nastave s tom farsom pa nek Vijeće za implementaciju mira (PIC) taj zakon ukine i suspenduje, pa ćemo se mi vratiti odlučivanju. Naravno, ne prihvatajući visokog predstavnika kao legalnog. On u izjavama ovog vikenda kaže: "Mene je izabrao PIC." To nije tačno. PIC odlučuje konsenzusom, a konsenzus podrazumijeva učešće svih, a koliko ja znam Rusija nije glasala - napomenuo je Dodik.

Za Christiana Schmidta kaže da je NSRS rekla da on nije visoki predstavnik u BiH.

- A onaj ko misli da je on visoki predstavnik, neka ga vodi kući pa se zabavlja s njim. Što se tiče RS-a, mi nemamo namjeru da prihvatimo bilo kakvu vrstu njegovih nadležnosti, jer smatramo da BiH nema visokog predstavnika. Rješenje je vratiti se u Vijeće sigurnosti UN-a i donijeti relevantnu rezoluciju koju ćemo mi prihvatiti, kakva god da bude - ocjenjuje Dodik.

Ovdje se ne radi o volji stranaca, nastavlja član Predsjedništva iz RS-a i lider SNSD-a, "ovdje se radi o našoj volji, naša je volja ovdje dominantna".

- I ništa se ovdje neće desiti, nema potrebe da se javnost straši bilo čime. Nikakav visoki predstavnik ne može da se bavi pitanjima evropskih integracija, ali to govori i o krahu evropske politike. Ko ovdje predstavlja Evropu - taj Sattler ili pak neko ko se sam predstavlja kao visoki predstavnik - pita Dodik.

Izvandejtonskim je okarakterisao pitanje kretanja BiH ka EU, te dodao da ga "ne može sada preuzeti neko ko se lažno predstavlja kao visoki predstavnik".

- Ovo jeste ozbiljna definitivna kriza u BiH i u tom pogledu mi smo nudili dijalog. NSRS je donijela rezoluciju o tome. Naravno, doživjeli smo podsmijeh i odbijanja. Mi smo spremni da razgovaramo sa svima osim ovog što se lažno predstavlja da je visoki predstavnik. Nijedna njegova odluka neće biti prihvaćena u RS. I ukoliko bilo kakva upotreba bonskih ovlaštenja od ovako nedefinisanog stranca bude na dnevnom redu, morat će da se suoči s definitivnim odlukama RS-a - rekao je Dodik, te dodao da čak i priziva da se on tako ponaša.

Prema njegovim riječima, RS neće prihvatiti antidejtonsko ponašanje, a za Schmidta kaže da nema izvršno ovlaštenje.

- I nećete proći s pričom kako vi nešto posmatrate pa ćete djelovati. Djelujte, ako mislite da možete. Hajde, djelujte danas. Ovdje treba da se jasno kaže šta se može a šta ne. Mi ne možemo da prihvatimo samo zato što to muslimani i neki dio međunarodne zajednice misle da je dovelo ovdje visokog predstavnika. Pa neka pokuša da uradi. Mi ćemo otići na NSRS i donijeti odluke koje sigurno oni ne žele - dodaje Dodik.

Neistinitim je odbacio tvrdnje da je neko iz vlasti RS-a Schmidta zvao da o nečemu razgovara.

- To nije tačno. Niko ga nije zvao. Nije ga zvao predsjednik RS, ni predsjednik Vlade, ni predsjednik NSRS, nisam ga zvao ja. Ko ga je zvao - upitao je Dodik.

Poručuje da je jedino moguće rješenje da PIC na svojoj sjednici Inzkov zakon povuče iz pravnog sistema BiH. A drugo je rješenje da se od Vijeća sigurnosti UN-a zatraži legitimno Schmidtovo imenovanje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo