8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

21.09.2021 / 20:34 Ostali sportovi - Nakon dugogodišnje pauze

Ragbi se ponovo vraća u Sarajevo

Ragbi se ponovo vraća u Sarajevo

Ragbi klub Maršal nakon dugogodišnje pauze ponovo počinje sa radom i počet će sa ponovnim okupljanjem članova.

Trening Ragbi kluba Maršal bit će organizovan 26.9. na stadionu FK Butmir sa početkom od 11 sati, a tim povodom danas su se saopštenjem obratili iz ovog kluba koje prenosimo u cjelosti.

“Mnoge Sarajlije nisu ni bile svjesne da se ragbi ikada igrao u Sarajevu, a kamoli da se nekadašnji ragbi klub “Maršal” ugasio 2015. godine. Pogođeni istim nedaćama kao i ostatak države, uslijed odlaska igrača u inostranstvo trbuhom za kruhom te financijskim nepogodama, šačica ragbista koji su ostali bili su prisiljeni da okače svoje kopačke o klin.

Kada se ljudima spomene ragbi, obično to povezuju sa grubošću, što zbog predrasuda, što zbog nepoznavanja samog sporta. Ragbi kao i svaki sport se bazira na tehnici, pa tako i kod obaranja, postoje tehnike pravilnog obaranja koje minimiziraju mogućnost povrede. Ako se povreda i desi, to je u većini slučajeva samo kontuzija bez ozbiljnijih posljedica.

Ragbi je igra izrazito dinamičkog karaktera u kojem se primjenjuju principi borbe za posjed lopte i napredovanja. U borbi za posjed stalno se izmjenjuju fizički dueli s protivnikom, atraktivne tehničko-taktičke izvedbe pojedinih igrača i grupa igrača, kao i često postizanje poena.

U ragbiju je cilj postići više bodova od protivnika i tako doći do željene pobjede. Najviše bodova (5 bodova) se može osvojiiti postizanjem pogotka. Tijekom igre loptu treba dodavati prema nazad, a igrači se trebaju kretati prema naprijed. Lopta se može udarati nogom prema naprijed, ali suigrači osobe koja udara loptu trebaju biti iza lopte. Drugi način za postizanje bodova (2 boda) je pretvaranje koje se ostvaruje udarcem nogom, nakon postignutog pogotka. Treći način postizanaj bodova (3 boda) je udarac nogom u loptu iz kaznenog udarca. Posljednji način za postizanje bodova (3 boda) je udarac nogom u loptu iz odskoka (drop-kick).

Postoji više verzija igre sa 15 (Union), 13 (League), i 7(Sevens) igrača. Verzija ragbija sa 7 igrača je od 2016 uvrštena u program Olimpijskih igara. Ragbi u Bosnu i Hercegovinu je došao davne 1972. godine u Zenicu, gdje se i dalje najaktivnije igra.”, navodi se u saopštenju Ragbi kluba Maršal.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo