18°C
Mostar 19°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 17°C

23.09.2021 / 14:50 Politika - Hrvatski premijer

Plenković o izjavi Milanovića: BiH ima svoje institucije, a Hrvatska svoje

Plenković o izjavi Milanovića: BiH ima svoje institucije, a Hrvatska svoje
Foto: Arhiv

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića sa sjednice Generalne skupštine UN-a.

Na pitanje novinara da pojasni izjavu u kojoj Milanović tvrdi da je predsjednik i Hrvata u BiH, Plenković je rekao kako ne zna da li je to bila njegova reakcija na neke ranije izjave.

- Ne znam radi li se o nekakvim reakcijama ili ne, ja nisam bio u New Yorku. Hrvatska ima svoje institucije, BiH ima svoje institucije - naveo je Plenković.

Hrvatski se premijer potom osvrnuo i na govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na Generalnoj skupštini UN-a.

Naglašava da sada može odbaciti teze da bi Hrvatska "na bilo koji način ugrožavala teritorijalni integritet BiH".

- Mislim da je svima poznato da je upravo u vrijeme agresije velikosrpskog Miloševićevog režima na Hrvatsku i BiH, Hrvatska bila ta koja je spasila BiH, pomogla joj više puta i učinila sve da BiH opstane. Stav Hrvatske o poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH je jasan - nikada ga niko ovdje nije doveo u pitanje - poručio je Plenković.

Naglasivši da je Hrvatska prijatelj BiH, istakao je i kako su te dvije zemlje upućene jedna na drugu, te da je čak teško naći zemlje koje su geografski upućenije jedna na drugu nego njih dvije.

- Hrvati su jedan od tri konstitutivna naroda u BiH o kojima mi vodimo posebnoga računa i temeljem našega Ustava. Trudimo se biti u najboljim odnosima s BiH i sve što radimo u podršci reformskog procesa, ekonomskih odnosa, evropskog puta, radimo iskreno i prijateljski, s namjerom da se svi u BiH osjećaju dobro - rekao je Plenković.

Potcrtava da Hrvati u BiH imaju pozitivne emocije prema Hrvatskoj, a samim tim, kako je naveo, i prema hrvatskim institucijama.

- Ali, oni su građani BiH, žive u BiH, ostat će u BiH i bit će njen konstitutivni dio i graditi budućnost u BiH sa svim drugim narodima koji tamo žive - zaključio je Plenković.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo