8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

23.09.2021 / 15:30 BiH - Nakon smjene Tadić

Adamović: Podnijet ću žalbu, konačnu odluku donosi VSTVBiH u punom sastavu

Adamović: Podnijet ću žalbu, konačnu odluku donosi VSTVBiH u punom sastavu
Foto: Arhiv

Vlado Adamović, advokat glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić, kazao je danas kako je "odluka Drugostepene disciplinske komisije za tužitelje VSTV-a BiH, zapravo, prepisana prvostepena odluka".

U kontekstu odluke Drugostepene komisije VSTV-a, kojom je Gordani Tadić izrečena disciplinska mjera - premještanje s mjesta glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice Tužiteljstva BiH, Adamović je najavio da će, u skladu sa zakonom, VSTV-u podnijeti žalbu na odluku o sankciji, podsjećajući da konačnu odluku donosi Vijeće u punom sastavu.

- Mislim da se ni Prvostepena, niti Drugostepena komisija nisu ponašale po kriterijima koje je propisalo Vijeće i to ću nastojati obrazložiti VSTV-u u punom sastavu – kazao je Adamović za Fenu, navodeći da u Vijeću participiraju i sudije, uključujući i sudije vrhovnih sudova, te da će se vidjeti šta će oni reći.

Mišljenja je da za donošenje spomenutih odluka, prije svega, treba znanje, umijeće i vještina u sudačkom zanatu.  

Kako je iz VSTV-a BiH ranije saopćeno, Drugostepena disciplinska komisija za tužitelje u predmetu protiv tužene Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH, odlučujući po žalbi tužene, donijela je Odluku kojom se odbija kao neosnovana žalba tužene i potvrđuje odluka Prvostepene disciplinske komisije od 23. jula.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo