0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

23.09.2021 / 17:17 Magazin - Ista brzina punjenja

EU predložila: Nijedan novi telefon od 2024. neće dolaziti sa punjačem u kutiji

EU predložila: Nijedan novi telefon od 2024. neće dolaziti sa punjačem u kutiji
Foto: Ilustracija

Proizvođači pametnih telefona bi, od 2024. godine, mogli da budu primorani da prestanu da distribuiraju punjače uz svoje uređaje. 

To je cilj prijedloga zakona koji će nametnuti jedinstveni standard punjenja malih elektronskih uređaja i zabraniti prodaju punjača uz mobilne telefone.

Evropska komisija bi ove nedjelje mogla da predstavi predlog zakona koji predviđa uvođenje univerzalnog punjača za elektronske uređaje, kojim bi na teritoriji Evropske unije bila zabranjena prodaja punjača u paketu sa uređajima.

Ovaj potez ima za cilj da se smanji gomilanje elektronskog otpada, najviše onoga koji se dovodi u vezu sa proizvodnjom novih i odlaganjem starih neupotrebljivih uređaja, telefona, tableta, slušalica, kamera i zvučnika, piše TechRadar.

Kao zajednički standard za sve uređaje mogao bi da bude predložen USB-C, koji je već 2018. bio ugrađen u nešto manje od trećine svih pametnih telefona prodatih u državama članicama EU, prenosi Telegraf.

Proizvođači uređaja se protive ovakvim nastojanjima Evropske unije, koja u različitim oblicima traju više od 10 godina. Najglasniji među njima je Apple, koji uz svoj iPhone i druge uređaje, prodaje sopstveni Lightning priključak.

U Evropskoj komisiji se nadaju da će, poslije javne rasprave i zakonodavne procedure, novi zakon moći da stupi na snagu tokom 2024. godine.(Vijesti.ba)

Izdvajamo