8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

24.09.2021 / 10:57 Svijet - Veliki problemi

Bidenova administracija zabrinuta: Rusi zavrću isporuku plina Evropi

Bidenova administracija zabrinuta: Rusi zavrću isporuku plina Evropi
Foto: Agencije

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena objavila je da je zabrinuta je zbog toga što će Rusija ograničiti izvoz prirodnog gasa, objavio je u ponedjeljak portal Bloomberg.

- Ruske zalihe plina su "neobjašnjivo niske", a vijest objavljena u ponedjeljak da zemlja nije rezervirala kapacitete do oktobra "povećavaju moju zabrinutost". Kada je skladištenje na ovim nivoima malo, ako imamo zimu hladniju od prosječne, zabrinut sam da nećemo imati dovoljno plina za grijanje, a ne za napajanje u dijelovima Evrope - rekao je za televiziju Bloomberg Amos Hochstein, viši savjetnik State Departmenta za energetsku sigurnost, piše Avaz.

Hochstein je to rekao nakon što su cijene plina u Evropi porasle u ponedjeljak nakon vijesti da je moskovski PJSC Gazprom odlučio da u oktobru neće isporučivati ​​više plina u Evropu preko Ukrajine.

Mjesta za skladištenje su manje od 72 posto ispunjena, samo nekoliko sedmica prije početka sezone grijanja, što je najniži nivo za ovo doba godine u deceniji.

Rusija nije objasnila zašto ne rezervira kapacitete, iako je Hochstein ukazao na mogućnost da je to bio politički potez povezan s ruskim nastojanjem da nastavi s plinovodom Sjeverni tok 2, koji zaobilazi Ukrajinu na putu za Njemačku. SAD se protive plinovodu, koji je gotovo dovršen, ali nisu sankcionirali kompaniju koja nadzire izgradnju ili njenog izvršnog direktora uprkos zahtjevima da to učine od članova Kongresa i iz Republikanske, ali i Demokratske stranke.

- Realnost je da postoje plinovodi s dovoljno kapaciteta kroz Ukrajinu za opskrbu Evrope. Rusija je stalno govorila da ima dovoljno zaliha plina da to može učiniti, pa ako je to istina, trebali bi to učiniti brzo kroz Ukrajinu - zaključio je Hochstein.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo