8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

24.09.2021 / 12:10 BiH - Detalji razgovora

Kavazović s Plenkovićem: Spustiti tenzije i razgovarati

Kavazović s Plenkovićem: Spustiti tenzije i razgovarati

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović istakao je nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima kako je Hrvatska dobar primjer kako i na koji način manjine mogu biti integrirane u društvo.

- Vidimo da se Hrvatska razvija u jednom dobrom pravcu kada su u pitanju te manjine. Razgovor je bio vrlo iscrpan i dobar. Sastanak je trajao skoro sat vremena. Zahvalili smo premijeru na onome što Hrvatska Vlada čini prema muslimanima u Hrvatskoj. Ovdje je dostignut veliki stepen vjerskih sloboda i ono što uživaju Bošnjaci, dakle muslimani, ali i drugi - kazao je novinarima reisu-l-ulema Kavazović. 

Dodao je i da je na sastanku bilo riječi i o odnosima unutar BiH i Hrvatske.

- Dotakli smo se i razgovora oko odnosa u Bosni i Hercegovini. Kazali smo da su odnosi između Katoličke crkve i Islamske zajednice u BiH dobri, da se razvijaju u željenom pravcu. Naravno, u BiH ima političkih problema, kao što svi znamo. Ali, evo, zamolili smo i premijera da svi pomalo te tenzije spuštaju i da sve učinimo da ti problemi budu rješavani kroz razgovore, kroz jedan uljuđen dijalog – istakao je Kavazović.

Moram kazati, dodao je, i pohvaliti premijera Plenkovića da su njegove izjave vrlo umjerene, one koje pozivaju na mir, na izgradnju jednog povjerenja među narodima u BiH.

- Premijer je nedvosmisleno ponovio da Hrvatska podržava BiH, njenu cjelovitost, suverenitet i da se on nada da će se ovo što imamo riješiti na najbolji način - izjavio je res Kavazović nakon sastanka. 

U delegaciji Islamske zajednice koju je predvodio reis Kavazović, bili su i muftija zagrebački Aziz-ef. Hasanović, predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Safet Softić, potpredsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Mirza Šabić i direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta Razim Čolić.

Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića sastanku su prisustvovali Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Marko Milić, glasnogovornik Vlade, Zvonko Kusić, posebni savjetnik predsjednika Vlade i Šime Jerčić, ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade, saopćeno je iz Rijaseta IZ u BiH.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo