7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

24.09.2021 / 20:00 BiH - Nakon najave Kine

Džindić o Bloku 7: Razmisliti koji su pravci da se taj projekt prekine

Džindić o Bloku 7: Razmisliti koji su pravci da se taj projekt prekine
Foto: Avaz

Predsjednik Narodne Republike Kine Si Đinping pred Generalnom skupštinom UN-a najavio je da više neće ulagati u termoelektrane na ugalj u inozemstvu.

Ovakav zvanični stav ne može da se ne odrazi i na izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, u vrijednosti od 1,4 milijarde KM.

Zakonit način

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić za „Avaz“ je kazao da je za ovakav stav Kine saznao iz medija.

- Treba razmisliti koji su pravci da se taj projekt prekine na regularan i zakonit način. Onog trenutka kad ovaj stav dođe kao zvanična informacija, tada će biti i zvanično očitovanje - istakao je Džindić.

Dodao je da je Vlada Federacije Parlamentu FBiH uputila informaciju koja se tiče Bloka 7.

- Dobili smo povratnu informaciju, tačnije Parlament FBiH je od nas tražio da predložimo određene zaključke koji će biti tretirani prilikom rasprave. Mi smo taj zahtjev uputili „Elektroprivredi BiH“. Naveli smo i rok od sedam dana da se očituju i da nam dostave radni materijal kroz zaključke o čemu bi trebalo raspravljati na Parlamentu - pojasnio je Džindić.

Prema njegovim riječima, Parlament FBiH daje finalnu saglasnost.

Podsjećamo, projekt izgradnje Bloka 7 TE Tuzla je u zastoju nakon što je kineski konzorcij koji je izabran za izvođača radova obavijestio da nije u mogućnosti ispuniti obaveze jer je američka kompanija „General Electric“, koja je ugovorom podizvođač i dobavljač, otkazala saradnju.

“Elektroprivreda BiH”, kao nosilac projekta, ne pristaje na kineske alternative za neophodnu opremu.

Plaćanje penala

Prema informacijama koje smo dobili, kineski konzorcij je pisao „Elektroprivredi BiH“, a u pismu su pokušali trenutnu situaciju predstaviti kao pozitivnu za FBiH.

Dobra stvar za Vladu FBiH je činjenica da je bh. strana u ovom međunarodnom ugovoru ispoštovala sve svoje obaveze. Čak je i uloženo više od 18 miliona KM za pripremne radove na terenu, a koji su završeni u roku.

Očito je da, ukoliko dođe do raskida ugovora, kineska će strana morati Federaciji BIH isplatiti penale koji će premašiti iznos uloženog u pripremne radove.

Upitan i "Ugljevik 3"

Podsjećamo da su kineske kompanije potpisale ugovor o izgradnji Termoelektrane „Ugljevik 3“.

„China National Electric Engineering“ (CNEEC) objavila je da su 18. juna kineska kompanija „China Electric“ i poljsko-kineska „Sunningwell International LTD“ održale videokonferenciju i službeno potpisale ugovor o energetskom učinku za izgradnju TE „Ugljevik 3“ u BiH.

(Avaz)

 

Izdvajamo