8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

25.09.2021 / 20:00 BiH - Beograd

Advokat Zorko: Hapšenje Vranja opasan presedan

Advokat Zorko: Hapšenje Vranja opasan presedan
Boris Zorko / Vijesti.ba
Hapšenje bivšeg visokog funkcionera Federalne uprave policije BiH Edina Vranja u Srbiji je opasan presedan i frapantan dokaz nesaradnje tužilaštava dvije zemlje, izjavio je FoNetu njegov pravni zastupnik, advokat Boris Zorko.

Zbog takve nesaradnje, kako je naglasio, svako protiv koga je vođen i obustavljen neki postupak u jednoj od država može očekivati da će za istu stvar postupak biti pokrenut u drugoj.

Zorko nema saznanja da je Tužilaštvo Srbije imalo prigovor, niti dostavilo bilo kakve nove dokaze u vezi istrage vođene protiv Vranja za ratne zločine u Goraždu 1993. i 1994. godine, a koja je u BiH obustavljena 2018. godine, poslije detaljnog ispitivanja.

Prema njegovom objašnjenju, imamo konkretnu situaciju u kojoj se, poslije vođenja istrage jednog tužilaštva, javlja drugo i namjerava ili već sprovodi istragu povodom istih događaja.

- Razumno bi bilo da Tužilaštvo Srbije podatke o tome dostavi nadležnom Tužilaštvu BiH. Po mojim saznanjima, Tužilaštvo Srbije nije objelodanilo nikakve nove dokaze u odnosu na ono što je Tužilaštvo BiH izvodilo, i upravo u tome je srž problema - predočio je Zorko.

Smatra da je očigledno riječ o postupanju suprotnom sporazumu tužilaštava dvije države, koji predviđa razmjenu informacija i obavještenja za lica od interesa za njihovo postupanje.

Ta saradnja je zatajila, ocijenio je Zorko i ukazao na suštinski apsurd da jedno lice prolazi istragu dva tužilaštva povodom istog događaja.

Vranj je prošao sve sigurnosne provjere prilikom izbora na visoku funkciju u Federalnoj upravi policije BiH, podsjeća njegov pravni zastupnik, koji nema informaciju da su postojale bilo kakve primjedbe, niti prigovori, pogotovo ne kad je u pitanju umiješanost u ratne zločine.

Zorko nije želio da iznosi konkretne detalje iz istrage u Srbiji, jer je postupak povjerljiv, ali smatra ključnim da je riječ o istim činjenicama i okolnostima koje su bile predmet istrage Tužilaštva BiH.

Vranj je uhapšen 12. septembra na graničnom prijelazu Uvac kod Priboja. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je saopštilo da je za njim bila raspisana policijska potraga "zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika".

Nalazi se u pritvoru pod sumnjom da je od januara 1993. do oktobra 1994. godine, kao isljednik u logoru u Goraždu, učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske.


(Vijesti.ba / Danas.rs)

Izdvajamo