3°C
Mostar 9°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

26.09.2021 / 08:49 KORONAVIRUS - Covid-19

Francuska će dati dvostruko više vakcina siromašnim zemljama

Francuska će dati dvostruko više vakcina siromašnim zemljama
Foto: Arhiv

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u subotu navečer u Parizu da će Francuska dati 120 miliona doza vakcina protiv koronavirusa siromašnim zemljama, dvostruko više nego li je to bilo najavljeno ranije, objavila je francuska novinska agencija France Presse.

“Nepravedno je što je na drugim kontinentima vakcinacija u velikom zaostatku. U Africi je jedva 3 posto populacije vakcinisano, moramo ići brže”, kazao je Macron u video obraćanju na koncertu koje je organizirala nevladina organizacija Global Citizen.

“Francuska će udvostručiti broj doza vakcina koje će donirati. S ranijih 60 miliona povećat ćemo broj doza na 120 miliona”, kazao je francuski predsjednik.

Sjedinjene Države u srijedu su najavile namjeru da udvostruče količinu vakcina koje namjeravaju donirati siromašnim zemljama pa će SAD donirati 1,1 milijarda doza, čime je američki predsjednik Joe Biden jasno dao do znanja da želi predvoditi u globalnom odgovoru na pandemiju koronavirusa.

Evropska unija, s kojom Sjedinjene Države namjeravaju blisko sarađivati, distribuirat će više od 500 miliona doza.
Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je, u video poruci UN -u objavljenoj u utorak, kako je “osiguravanje poštene i pravedne distribucije vakcina po cijelom svijetu hitan prioritet”.

Najavio je da Kina namjerava do kraja godine svijetu isporučiti ukupno dvije milijarde doza vakcina. O toj su brojci kineske vlasti već govorile, no nisu objasnile u kojoj se mjeri radi o prodaji odnosno donaciji.

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenom prije nekoliko dana, posebice će Africi nedostajati gotovo 500 miliona doza u odnosu na globalni cilj od 40 posto vakcinisanih do kraja godine. Mehanizam Covax će u Afriku isporučiti oko 150 miliona doza manje od očekivanog. Rezultat toga je da će se s 470 miliona doza vakcina koje se očekuju na kontinentu moći vakcinisati samo 17 posto stanovništva.

Emmanuel Macron također je najavio “konkretne obveze” vezano uz pomoć Unicefu u organiziranju kampanja vakcinacije u afričkim zemljama i pomoć tamošnjim zdravstvenim sistemima.

Nevladina organizacija Global Citizen, koja je u subotu navečer u više svjetskih gradova organizirala niz koncerata, priopćila je da će “umjetnici na šest kontinenata pomoći građanima u zahtjevima da vlade, velike korporacije i filantropi rade zajedno na obrani planeta i porazu siromaštva”. Organizacija je navela da se usredotočuje “na najhitnije, međusobno povezane prijetnje koje najteže pogađaju siromašne – klimatske promjene, jednakost u pristupu vakcinama i glad”.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo