°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

26.09.2021 / 11:31 Muzika i Film - Sarajevo

Filmu 'SamosAmazonia' Grand prix 7. VIVA film festivala

Filmu 'SamosAmazonia' Grand prix 7. VIVA film festivala
Foto: FENA

Proglašenjem najboljih filmskih ostvarenja sinoć je u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu zatvoren 7. Međunarodni festival ekološkog, turističkog, religijskog i omladinskog filma VIVA film festival.

U protekla četiri dana u takmičarskom dijelu programa prikazan je 31 dokumentarni i kratki igrani film iz 27 zemalja svijeta, a u revijalnom dijelu i 10 omladinskih filmova nastalih u VIVA školi filma u protekle tri godine.

Grand prix za najbolje filmsko ostvarenje internacionalnog 7. VIVA film festivala osvojio je Iaou Inacio iz Brazila za film ''SamosAmazonia''.

Prvu nagradu, zlatno drvo u kategoriji religija, odlukom žirija, osvojio je film ''Homo Peregrinus'', autor Andrzej Świech iz Poljske. Drugo mjesto, srebreno drvo, pripalo je filmu ''AJAW Q'IJ'', autorice Chiare Faggionato iz Italije, a bronzano drvo, treće mjesto u kategoriji religija, osvojio je autor iz Rumunije Daniel Barnuti za film ''Pisma iz Mekke''.

U kategoriji turizam, zlatnu klapu, za najbolji turistički film 7. VIVA film festivala, osvojila je Inna Makieva iz Rusije za film ''Pilot, jakovi i Dunta''. Druga nagrada, srebrena klapa, pripala je Antei Ratković iz Hrvatske za film ''Tvoj Pag'', a treće mjesto i bronzanu klapu osvojio je film ''Hrana za dušu'', autora Mlađena Minića iz Srbije

Najbolji ekološki film, odlukom žirija je ‘’Izvan granica '', u produkciji Environmental Justice Foundation iz Engleske, njemu je pripalo zlatni leptir 7. VIVA film festivala. Drugo mjesto, srebreni leptir, osvojio je film ''Antarktik'', autor Jivko Konstantinov iz Bugarske, a bronzani leptir za treće mjesto u kategoriji ekologija pripalo je autorskom dvojcu Harrison & Matt Thane iz Australije za film ''Zajednica pod vatrom''.

Nakon proglašenja pobjednika i zatvaranja 7. VIVA film festivala, danas će od 18 sati biti upriličene projekcije nagrađenih filmova na ljetnjoj pozornici u parku ‘’Ravne 2’’ u Visokom.

Publika će imati priliku da pogleda najbolje turističke, ekološke i religijske filmove sa ovogodišnjeg Viva Festivala, saopćeno je iz Viva film festivala.

 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo