3°C
Mostar 9°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

26.09.2021 / 20:19 Svijet - Prve projekcije

Senzacija: Komunisti osvajaju Graz!

Senzacija: Komunisti osvajaju Graz!
Potpuno je podbacila Narodna stranka kancelara Kurza. Iako su na drugom mjestu s 25,8% glasova, to je čak 12 posto manje nego 2017.

U Grazu je na pomolu veliki politički preokret. Naime, prema prvim projekcijama na lokalnim izborima u drugom najvećem austrijskom gradu vodi KPÖ - Komunistička partija Austrije - koja dobiva 29,3 posto glasova, čak 9 posto više nego 2017. godine, prenosi Kronen Zeitung.

Na drugom je mjestu dosad vladajući ÖVP, to jest Narodna stranka kojoj pripada i kancelar Sebastian Kurz. Oni prema projekcijama dobivaju 25,8 posto glasova, čak 12 posto manje nego prije četiri godine. Dosadašnji gradonačelnik iz te stranke Siegfried Nagl već je najavio ostavku.

Treće mjesto, s vrlo respektabilnih 17 posto glasova, osvajaju Zeleni. I oni su znatno popravili rezultat u odnosu na onaj od prije 4 godine kada su osvojili 10,5 posto glasova.

S druge strane, FPÖ (slobodarska stranka, to jest populistička desnica) je izgubio pet posto glasova te sada jedva prelaze 10 posto glasova. Otprilike isto tako stoje i socijalisti koji na 10 posto podrške stagniraju već neko vrijeme, a s pet posto prag bi mogao prijeći i NEOS.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo