3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

27.09.2021 / 08:41 Kultura - Mostarska liska

Tatjani Šojić i Sabitu Sejdinoviću Male liske za najbolje glumce večeri

Tatjani Šojić i Sabitu Sejdinoviću Male liske za najbolje glumce večeri
Foto: FENA

Četvrte noći Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska", koji se 18. put održava u Mostaru, odigrana je predstava "Pozorište za početnike" Kamernog teatra 55.

"Pozorište za početnike" autora Vedrana Fajkovića, u režiji Admira Glamočaka, priča je o pozorištu, starijim i mlađim generacijama, onima koji se sukobe, ali se i poštuju.

Glavni glumci su akteri jednog malog pozorišta koje sasvim slučajno izgleda kao Kamerni teatar i koji se sasvim slučajno nalaze u jednoj egzistencijalnoj krizi gdje se pozorište nalazi pred zatvaranjem. Glumci moraju sami da iznađu način kako da izađu iz toga, a jedini način je da naprave predstavu i s tom predstavom riješe sve probleme.

Tatjani Šojić i Sabitu Sejdinoviću dodijeljene su Male liske za najbolje glumce večeri.

"Mislim da je predstava odlična. Tiče se života nas glumaca, situacije u pozorištu, ulaska politike u pozorište bez pitanja i to je naša svakodnevnica, život i problemi s kojima se susrećemo u ovom dobu u kojem živimo. Likovi u predstavi su prvak, prvakinja, mladi glumac, mlada glumica, direktor. Ova predstava govori o pozorištu i ljudima iz pozorišta, ali na širem planu tiče se svih nas koji živimo na ovim prostorima", istaknula je Tatjana Šojić.

Mladi glumac Saša Krmpotić ističe kako se radi o predstavi koja konkretno govori o sukobu između ansambla i nove uprave koja nije upoznata s radom pozorišta i samim tim ne zna kako voditi to isto pozorište.

"Nevjerovatno je igrati uz velike glumce i kupiti silno znanje i iskustvo koji su oni godinama sticali. Oni jako lijepo, kolegijalno dijele to s nama i uvijek je sreća i uživanje dijeliti to iskustvo s njima na sceni", kazao je Krmpotić.

Glumačku ekipu čine Tatjana Šojić, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Saša Krmpotić i Anja Kraljević.

Večeras je na programu Mostarske liske predstava "Ritina škola", Kazališta Planet Art iz Zagreba, priopćeno je iz Narodnog pozorišta u Mostaru.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo