4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

01.10.2021 / 19:54 Kultura - Povodom 100. godišnjice

U Narodnom pozorištu Sarajevo organizovan sastanak direktora bh. pozorišta

U Narodnom pozorištu Sarajevo organizovan sastanak direktora bh. pozorišta
Foto: Vijesti.ba
Na inicijativu direktora Narodnog pozorišta Sarajevo Dine Mustafića, danas je u povodu obilježavanja stote godišnjice 'Kuće na Obali' održan sastanak direktora bosanskohercegovačkih pozorišta.

Na sastanku su prisustvovali: direktor BNP Zenica Miroljub Mijatović, direktor Pozorišta Prijedor Srđan Knjeginjić, ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja, direktor NP Mostar Almir Mujkanović te direktor NP Tuzla Mirza Ćatibušić.

U razgovoru je istaknuta potreba za intezivnijom međusobnom saradnjom i razmjenom umjetničkih sadržaja institucionalnih pozorišta Bosne i Hercegovine.

Također, dogovoreno je Koordinaciono tijelo koje će okupiti umjetnička vodstva pozorišta svih bosanskohercegovačkih pozorišta koje će raditi na zajedničkoj platformi međusobne produkcione i autorske saradnje, prezentacije bh. predstava u regionu i inostranstvu, ustanovljavanju kriterija i procedura festivalskih selekcija i podizanju tehničko-organizacionog standarda svih bh. pozorišnih festivala.

Dogovoren je sljedeći susret prilikom teatarske smotre "Tuzlanski pozorišni dani" kada će biti pozvani svi profesionalni teatri iz Bosne i Hercegovine da se priključe ovoj inicijativi.

U jubilarnoj sezoni Narodnog pozorišta svi bosanskohercegovački teatri će u čast stogodišnjeg života i rada Narodnog pozorišta gostovati u Sarajevu sa svojim najboljim predstavama.

I Narodno pozorište Sarajevo će ovim povodom predstaviti svoju recentnu produkciju u svim teatarskim centrima, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo