-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

01.10.2021 / 21:37 Ljepota i Zdravlje - ZZJZ FBiH

Zaštita dojenja zajednička odgovornost svih nas

Zaštita dojenja zajednička odgovornost svih nas
Foto: Ilustracija
Javno zdravstvo u ulozi lidera treba da potiče aktivnosti na zaštiti dojenja, surađuje s pojedincima i organizacijama i svim zainteresiranim stranama, uvećavajući tako učinak pokrenutih aktivnosti.

- Sa aspekta javnozdravstvenog djelovanja, zaštita dojenja se treba fokusirati na otklanjanje prepreka koje postoje u društvenom okruženju u kome majka treba da ostvari dojenje. Mnogi zdravstveni sistemi trenutno ne mogu pružiti efikasne informacije i kontinuiranu podršku dojenju. Mnogi zaposleni roditelji nemaju odgovarajuću socijalnu zaštitu, plaćeno porodiljsko odsustvo, odgovarajuće trajanje porodiljskog odsustva, mogućnost korištenja porodiljskog odsustva oba roditelja, a kad se radi o dojenju na radnom mjestu nemaju odgovarajuće uslove kao što su pauze za dojenje, fleksibilni radni aranžmani koji omogućuju dojenje zaposlenih majki i drugo - navodi se u saopćenju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kako se navodi u Svjetskoj sedmici dojenja, okruženju koje nije suportivno za dojenje posebno doprinosi nepoštivanje i nedostatak kontrole poštivanja Međunarodnog koda o marketingu zamjena za majčino mlijeko, odnosno posljedično agresivno i neprimjereno reklamiranje zamjena za majčino mlijeko usmjereno na majke.

- Društvene norme i tradicionalne prakse u zajednici također često ometaju optimalno dojenje. Jasno je da manjkavost sistema podrške dojenju na nivou zajednice čini zaštitu, promoviranje i podršku dojenju većim izazovom, a da bi se ojačao potrebni su napori niz sektora, kao i politička volja i dugoročno ulaganje društva - naglašeno je.

Zaštita dojenja je, kako kaže slogan, zajednička odgovornost svih nas.

- Shodno trenutku, potrebno se osvrnuti na prednosti dojenja kao ključne komponente u ostvarenju čak sedam Globalnih ciljeva održivog razvoja, uključujući iskorjenjavanje siromaštva i gladi, dobro zdravlje i blagostanje, kvalitetno obrazovanje, dostojanstven rad i privredni rast, smanjenje nejednakosti i klimatske promjene - naglašeno je.

Kampanju, u povodu Svjetske sedmice dojenja 2021., Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH provodi sa stalnim vladinim i nevladinim partnerima. U nastojanjima da se žene osnaže da doje svoje bebe, ove godine pokušava se ukazati na aspekt zajedničke odgovornosti u tim naporima.

Svjetsku sedmicu dojenja uspostavila je WABA-Svjetska alijansa za podršku dojenja u skladu sa Deklaracijom Innocenti iz 1990. godine, a obilježavanje je započelo 1992. preporukom da se obilježava od 1. do 7. augusta ili u alternativnom terminu u prvoj sedmici oktobra, kad se obilježava Svjetska sedmica djeteta.

Obilježavanje Svjetske sedmice dojenja usklađeno je, od 2016. godine, sa Globalnim ciljevima za održivi razvoj, a Rezolucijom WHA (Svjetske zdravstvene skupštine) iz 2018. godine Svjetska sedmica dojenja je podržana kao važna strategija u promociji dojenja. Globalni ciljevi za održivi razvoj usvojeni su na Samitu UN o održivom razvoju u New Yorku 25. septembra 2015. godine sa 17 definisanih ciljeva, a ciljna godina za njihovo postizanje je 2030. godina.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo