2°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 7°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

03.10.2021 / 17:17 Kultura - Muzej ratnog djetinjstva

Izložba u Beogradu: 'Progovara(j)mo' o ratnom seksualnom nasilju

Izložba u Beogradu: 'Progovara(j)mo' o ratnom seksualnom nasilju
Foto: FENA

Svečanim otvorenjem izložbe 'Progovara(j)mo' (Speaking Out) Muzeja ratnog djetinjstva i partnera, sinoć u Beogradu, počelo je obilježavanje tematske sedmice posvećene podizanju svijesti o problemu ratnog seksualnog nasilja.

- Ta privremena izložba, koja je dosad predstavljena u Sarajevu i Mostaru, stavlja fokus na lična iskustva žena iz nekoliko gradova BiH koje su preživjele ratno seksualno nasilje te iskustva djece rođene zbog rata - navodi se.

'Progovara(j)mo' će biti postavljena u Endžio HAB-u (ul. Dobračina 4, Beograd) od 2. do 8. oktobra, te se može posjetiti svaki dan u terminu od 11 do 19 sati, uz besplatan ulaz.

Na otvorenju izložbe obratili su se Maja Žilić uime Incijative mladih za ljudska prava (YIHR Srbija), izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva Amina Krvavac, Midheta Kaloper Oruli uime žena koje su preživjele ratno seksualno nasilje te Ajna Jusić, dijete rođeno zbog rata.

Maja Žilić zaželjela je dobrodošlicu svim prisutnima na centralni događaj tematske sedmice, koju organizuje YIHR Srbija zajedno sa partnerima, istaknuvši pritom da je „došlo vrijeme da se u Srbiji govori o ratnom seksualnom nasilju.“

- Od iznimne je važnosti kreiranje prostora i platformi putem kojih možemo čuti glasove preživjelih ratnog seksualnog nasilja i djece rođene zbog rata - započela je obraćanje Krvavac i dodala da je neophodno kontinuirano pružati podršku tim osobama u njihovoj borbi za pravdu i ostvarenje ljudskih prava.

Midheta Kaloper Oruli izrazila je zadovoljstvo što su mladi iz Srbije i BiH zajedno stali uz preživjele te u Srbiji pokrenuli razgovor o temi ratnog seksualnog nasilja.

- Čitajte naše poruke i naše želje od kojih je najveća pravda za preživjele, ali i kazna za počinioce - poručila je Kaloper Oruli.

Ajna Jusić kazala je da za sve posjetitelje izložbe „iskustva ovih žena koje su prošle najgore nose važne lekcije, među kojima je najvažnija borba za dobro te odlučnost da se zlo, nasilje i mržnja ne prenose dalje.“

- Izložba 'Progovara(j)mo' producirana je u saradnji sa Udruženjem Zaboravljena djeca rata, Fondacijom Krila nade, Udruženjem PSIHOLAB, Incijativom mladih za ljudska prava Srbija, 'Žene u crnom' Srbija, Autonomnim ženskim centrom te uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, UNDP Srbija, Medica Mondiale, Engagement Global i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ) - navode organizatori.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo