12°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

05.10.2021 / 10:26 BiH - Nakon osam godina

Ponovo kreće suđenje za 'Krvavi Bajram' u Mostaru

Ponovo kreće suđenje za 'Krvavi Bajram' u Mostaru
Radićeva ekipa je napala kolonu koju se predvodili Safet Oručević i Seid ef. Smajkić

Dok čeka nastavak suđenja zbog ubistva Marka Radića Make (61) osuđenog ratnog zločinca, prekinutog zbog bolovanja predsjedavajućeg Sudskog vijeća, Marina Zadrića, Josip Cvitanović Cviki (46) će morati pripremati odbranu kao optuženik u slučaju "Liska park".

Kako saznaje Avaz, ovaj slučaj, jedna od najvećih sudskih saga na Kantonalnom sudu u Mostaru, poznat i kao "Krvavi Bajram" dobio je novi obrat, jer je, nakon prekida u januaru 2013. godine za 11. novembar zakazan glavni pretres.

Održana statusna konferencija

Odlučeno je to koncem prošle sedmice kada je održana statusna konferencija, a što nam je potvrdila zamjenica glavnog kantonalnog tužioca, Mirjana Đerić, kao postupajuća na ovom predmetu. No, Đerić nije sigurna da li će cijeli proces ići ispočetka.

Kako je podsjetila, suđenje je prekinuto, praktično, na samom kraju procesa, kod iznošenja završnih riječi.

Đerić, koja je četvrta tužiteljica u ovom slučaju, kazala je da će predmet u odnosu na Radića, kao prvooptuženog, kojeg je Cvitanović ubio lani 9. novembra u Mostaru biti razdvojen od drugih.

Uz Cvitanovića među optuženima su Božo Perić, Željko Planinić i Zlatko Pavlović, kao i Ivan Hrkać čiji je predmet, također, razdvojen od drugih, zbog bjekstva u Hrvatsku.

Suđenje započeto 2006. godine

Suđenje je započeto još 2006.godine, a prema optužnici Radić, u svojstvu bivšeg načelnika Policijske uprave u zapadnom dijelu grada te Cvitanović i ostali kao bivši pripadnici specijalne policije MUP-a HR Herceg-Bosne teretili su se da su na Bajram, 10. februara 1997. godine oko 14 sati, naoružani pištoljima i palicama, zajedno napali grupu od više stotina građana bošnjačke nacionalnosti koji su se, prema prethodno najavljenoj posjeti, kretali u blizini groblja u Liska parku.

Nakon što su ih udarcima pomoću palica pokušali prisiliti da se vrate unazad, počeli su pucati iz pištolja te zajedničkim pucanjem usmrtili Šefika Sulejmanovića, a teže i lakše ozlijedili 23 osobe. Seid Maksumić i Safet Radoš su bili teško ozlijeđeni, a među onima koji su zadobili lakše ozljede bio je i bivši mostarski muftija Seid ef. Smajkić.

Glumio da gubi svijest

Cvitanović je početak suđenja dočekao u zatvoru zbog ubistva svog punca Davora Knezovića, kojeg je ubio u junu 2004. godine, a za što je osuđen na osam godina zatvorske kazne.

Cvitanović se u aprilu ove godine namjeravao nagoditi s Tužilaštvom HNK, ponudivši im, između ostalog, informacije za slučaj „Liska park“.

Upravo je on „najzaslužniji“ za silno odugovlačenje suđenja u ovom slučaju. U nekoliko navrata je otkazivao punomoć svojim advokatima, a nerijetko je u sudnici glumio da gubi svijest, izjavljivao da zbog terapije koju prima kao PTSP-ovac ništa ne razumije do raznih drugih „izgovora“.

Podsjetimo, Josip Cvitanović je skupa s Radićem bio jedan od optuženih za napad na Bošnjake na Bajram 10. februara 1997. godine, kada su namjeravali obići mezarje u mostarskom Liska parku.

Tog 10. februara 1997. godine je Šefik Sulejmanović, skupa sa nekoliko stotina Mostaraca bošnjačke nacionalnosti, u koloni koju su predvodili tadašnji gradonačelnik Mostara Safet Oručević i muftija mostarski Seid ef. Smajkić, i uz pratnju pripadnika IPTF-a i SFOR-a, krenuo ka Liska parku u zapadnom dijelu grada. U toj namjeri ih je, napadom vatrenim oružjem i palicama, spriječila skupina policajaca. Sulejmanović je smrtno stradao, Seid Maksumić i Safet Radoš su teško povrijeđeni, dok su lakše povrede zadobile još 22 osobe. Za napad su, pored Radića, optuženi specijalci Ivan Hrkać, Božo Perić, Željko Planinić i pomenuti Josip Cvitanović.

Marko Radić je u tom periodu bio zapovjednik Policijske uprave Mostar. Sa te ga je dužnosti smijenio visoki predstavnik i to upravo zbog napada na Bošnjake u Liska parku. Njegova je odgovornost za napad utvrđena istragom IPTF-a, u čijim je izvještajima opisivan kao "surov i opasan uvijek naoružani ekstremist".

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo