6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

06.10.2021 / 07:59 Politika - Bojkot ili novac

Šta konkretno EU zastupnici predlažu u sankcijama za RS

Šta konkretno EU zastupnici predlažu u sankcijama za RS
Foto: Vijesti.ba

Grupa zastupnika Evropskog parlamenta uputila je zahtjev Evropskoj komisiji da za uvođenje finansijskih sankcija bh. entitetu RS.

Tineke Strik (Zeleni), Dietmar Koster (Socijaldemokrati) i Klemen Grošelj (Liberali) u pismu komesaru za proširenje Oliveru Varhelyiju, izražavaju duboku zabrinutost zbog trenutne situacije i nedavnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, posebno u pogledu bojkota svih državnih institucija koje je pokrenuo član Predsjedništva BiH iz entiteta RS, a kome su se pridružili i drugi politički predstavnici Republike Srpske.

"Izražavamo najveću zabrinutost zbog odluka političkog rukovodstva Republike Srpske da bojkotira sav rad državnih institucija dok ne bude povučen zakon o kažnjavanju negiranja genocida, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik. Nespremnošću da učestvuju u bilo kakvom radu državnih institucija i nepriznavanjem legitimne odluke visokog predstavnika, političko vodstvo RS podriva demokratske državne strukture BiH i njen ustav, kao sastavni dio Dejtonskog sporazuma, čime se ugrožava ukupna stabilnost zemlje, ali i cijele regija. Nedavne prijetnje člana Predsjedništva BiH iz RS otcjepljenjem, formiranjem vojske RS, jačanjem policije RS vojnom opremom i ukidanjem institucija na državnom nivou izravna su, mada kratkoročna prijetnja demokratiji i miru Bosne i Hercegovine, navodi se u pismu.

Oni dalje predlažu i konkretnu mjeru koju bi Evropska komisija mogla donijeti kao odgovori na bojkot.

- Uredba 2018/0247 (COD) o uspostavljanju Predpristupnog instrumenta pomoći (IPA III) predviđa odredbe o uslovljavanju finansiranja povezanom sa učinkom reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i demokratije. U slučaju značajne regresije ili stalnog nedostatka napretka, pomoć se treba modulirati u skladu s tim. Praktična implikacija trenutnog bojkota je da su sve smislene reforme ili napredak u procesu pristupanja BiH onemogućen. Budući da RS također ima koristi od finansiranja IPA III, mišljenja smo bi odgovor na proglašeni bojkot trebao biti u pokretanju Uredbe 2018/0247 (COD)", stoji u pismu.

Ističu da bi Evropska komisija morala pokrenuti sankcije prema entitetu RS i političkim predstavnicima RS, te uskratiti novac iz IPA fondova sve dok traje bojkot.

- Obustava sredstava mogla bi poslužiti kao važan politički signal Evropske komisije u ovoj političkoj krizi. Smatramo da je to i u interesu stanovništva BiH, kao i njene evropske budućnosti. Time bi EU poslala snažan signal političkom rukovodstvu RS, kao odgovor na njihov nedemokratski i neopravdan potez, navodi se u pismu Tineke Strik, Dietmara Köstera i Klemena Grošelja.

Inače, potpisnici pisma su predstavnici socijaldemokratske, grupacije zelenih i liberala, koje čine gotovo polovinu poslanika Evropskog parlamenta, sankcije su zatražene zbog bojkota rada institucija i blokade Bosne i Hercegovine, koju su pokrenuli politički predstavnici bosanskih Srba, piše Politički.ba.

Oni su istovremeno i izvjestitelji u sjeni ovih parlamentarnih grupacija za Bosnu i Hercegovinu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo