12°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

06.10.2021 / 13:58 Politika - Sve za interes

Susretom s Vučićem, Čović ponizio Plenkovića i hrvatski jezik

Susretom s Vučićem, Čović ponizio Plenkovića i hrvatski jezik
Vučić i Čović se sastali u Sloveniji / Vijesti.ba
Cjelokupnoj javnosti u BiH već odavno je jasno da se iza politike zaštite položaja hrvatskog naroda u BiH krije lični i stranački, parcijalni interes lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Dio bh. javnosti o tome je spreman i javno govoriti, dok drugi nije iako je toga itekako svjestan. No, sve do jučer bilo je upitno koliko je te činjenice svjesna javnost u Hrvatskoj, a pogotovo zvanični Zagreb.

U prošlosti su se mogli čuti tek pojedinačni istupi, uglavnom opozicionih saborskih zastupnika u Hrvatskoj, kako je hrvatsko pitanje i borba za rješavanje hrvatskog pitanja u BiH zapravo postala borba za hdzovske sinekure.

A koliko je Čovića briga za interese hrvatskog naroda i njegovih nacionalnih pitanja pokazao je i jučerašnjim "prijateljskim sastankom" sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Dakako, u sastanku ne bi bilo ništa sporno da se nije desio na dan kada je Srbija kroz udžbenike u školama u potpunosti negirala postojanje Hrvatskog jezika.

Hrvatska je zbog svega uputila i protestnu notu, a premijer Andrej Plenković potez Srbije nazvao sramnom politikom.

No pojas za spašavanje i priliku da se pokaže prijateljem Hrvata, Vučiću je srdačnim prijateljskim susretom pružio upravo Dragan Čović, što sigurno nije ostalo nezapaženo u zvaničnom Zagrebu.

Sada je na Zagrebu da odluči vrijedi li podrivati stabilnost Bosne i Hercegovine slijepim slijeđenjem etnopolitičkih gledišta HDZ-a BiH koje su ništa drugo do uski interesi jednog čovjeka i jedne stranke.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo