2°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 7°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

08.10.2021 / 09:42 Zanimljivosti - Prestao raditi GPS

Dva muškarca 29 dana izgubljeno plutala u Tihom okeanu

Dva muškarca 29 dana izgubljeno plutala u Tihom okeanu
Foto: Ilustracija

Dva muškaraca sa Solomonskih Otoka bila su 29 dana izgubljena na moru jer im je usred oluje prestao raditi GPS. Spašeni su uz obalu Papue Nove Gvineje, 400 kilometara dalje od mjesta s kojeg su krenuli na plovidbu.

Livae Nanjikana i Qoloni zaplovili su 3. septembra s otoka Mono u malom motornom čamcu. Planirali su otputovati 200 km južno, do grada Noro na otoku New Georgia, piše The Guardian, a prenosi Index.hr.

"Već smo prije putovali i trebalo je biti u redu", rekao je Nanjikana.

No, čak i za iskusne pomorce, poput Nanjikane, more na ovome području zna biti dosta nepredvidljivo. Samo nekoliko sati nakon što su krenuli, počeli su jaka kiša i vjetar, zbog čega su imali problema sa slijeđenjem vizualnih smjernica, poput obližnjih otoka.

"Kada je krenulo nevrijeme, a bilo je stvarno jako, onda nam je još i prestao raditi GPS. Nismo mogli vidjeti kamo idemo pa smo jednostavno, radi uštede goriva, odlučili ugasiti motor i pričekati", kazao je Nanjikana.

Živjeli su na narančama koje su spakirali za put, kokosima koje su vidjeli kako plutaju na moru te kišnici koju su prikupljali u komadu platna. Tako su proveli 29 dana na moru, sve dok nisu uočili ribara uz obalu Papue Nove Gvineje.

"Nismo znali gdje smo, no nismo očekivali da ćemo završiti u drugoj državi", rekao je Nanjikana.

Muškarci su bili toliko slabi da su ih, kada su 2. oktobra stigli u grad Pomio, morali odnijeti s čamca u obližnju kuću. No, sada su na putu oporavka.

Nanjikana je rekao da je u tome iskustvu bilo i nečeg pozitivnog, poput odmora od haosa globalne pandemije.

"Nisam imao pojma što se događa. Nisam čuo za covid ili bilo što drugo. Radujem se povratku kući, ali ovo je, na neki način, bio lijep odmor od svega", ustvrdio je Nanjikana.(Vijesti.ba)

Izdvajamo