-2°C
Mostar 0°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

08.10.2021 / 14:24 Kultura - Apel Vladi FBiH

Fondacija za kinematografiju traži da joj se vrate odobrena tri miliona KM

Fondacija za kinematografiju traži da joj se vrate odobrena tri miliona KM
Foto: Arhiv

Fondacija za kinematografiju je u ovoj godini, iako su joj značajno smanjena planirana sredstva, realizirala značajan broj projekata - stav je koji je mogao čuti na danas održanoj pres- konferenciji Upravnog odbora Fondacije na kojoj su se obratili Antonio Beus (predsjednik) te članovi Emir Hadžihafizbegović i Milan Trivić.

Iz Fondacije podsjećaju da je prije pandemije donesena odluka da se budžet te institucije poveća za tri miliona KM, međutim, ta sredstva su skinuta s računa Fondacije za kinematografiju pa je raspolagano tek s nešto više od milion KM.

Zato iz Fondacije apeluju na Vladu Federacije BiH da se vrate već jednom doznačena sredstava, te podsjećaju da i u tom slučaju Bosna i Hercegovina ostaje država koja najmanje u regiji ulaže u filmsku industriju.

-Pred pandemiju imali smo tri miliona dodatnih. I onda nam je 15. marta kad je proglašena pandemija ekspresno taj novac s računa vraćen. Mi sad tražimo da nam se ta tri miliona, koja su nam bila uplaćena, odobrena -tražimo da nam se to vrati - kazao je Hadžihafizbegović, podvukavši da je filmska industrija najjači bh. brend, a kinematografija prečica za promoviranje države.

On je također istakao da je potrebno usvojti i zakon o kinematografiji.

Milan Trivić u svom obraćanju je naglasio da je, kad je riječ o bh. filmu, uloženih četiri miliona nisu četiri miliona nego 30 miliona

-Ukoliko filmska industrija Federacije dobije jedan euro, ljudi koji rade u produkciji, u proizvodnji filma, oni su već sada osposobljeni da povuku na taj jedan euro koji dobivaju sedam eura - obrazložio je Trivić, dodavši da nema jačeg interesa nego podržati razvoj kreativne industrije.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo