-2°C
Mostar 0°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 4°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

11.10.2021 / 18:48 Svijet - Znak poštovanja

Köln dozvolio emitiranje ezana s džamija

Köln dozvolio emitiranje ezana s džamija
Foto: AP
Njemački grad Koln dozvolit će džamijama da emitiraju pozive mujezina na molitvu, saopćile su gradske vlasti u ponedjeljak.

Pozivi se mogu emitirati pet minuta svake sedmice uoči džume i moraju biti slušljivi izvan muslimanske kuće molitve, saopćila je glasnogovornica gradskih vlasti Katja Reuter.

Džamije u Kolnu trebaju se prijaviti za dobijanje posebne dozvole kako bi mogle emitirati ezan. Inicijativa će biti limitirana na dvije godine i nakon toga će biti ponovo ocijenjena.

Gradonačelnica Henriette Reker pozdravila je odluku, rekavši da, "ukoliko osim zvuka crkvenih zvona također trebamo čuti i poziv mujezina, to pokazuje koliko je različitost u Kolnu cijenjena i životna".

- Dopuštanje ezana znak je poštovanja - piše Reker u tweetu prošle sedmice.

Zvona hrišćanskih crkava čuju se svakoga dana u brojnim njemačkim gradovima i mjestima.

Koeln, zapadni grad od oko milion ljudi, ima jednu od najvećih muslimanskih zajednica i oko 35 džamija. Većina muslimana prvobitno je došla iz Turske kao gastarbajteri prije 60 godina, i kasnije su doveli svoje porodice.

Samo nekolicina ostalih džamija širom Njemačke, kao što su one u zapadnim gradovima Oer-Erkenschwick i Duere, emituju ezane, ponekad i uprkos protestima hrišćanskih susjeda, prenosi AP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo