14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

12.10.2021 / 10:41 Politika - Izetbegovićevo odbijanje

Sa Dodikom nema ko da 'sjedi': Politika blokada pred svojim krajem

Sa Dodikom nema ko da 'sjedi': Politika blokada pred svojim krajem

Blokada državnih institucija, prijetnje otcjepljenjem, ukidanjem Oružanih snaga i drugih institucija na državnom nivou, formiranje vojske RS, dovele su Dodika na put sa kojeg, sve su prilike, nema povratka.

Taj put, po riječima specijalnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriela Escobara, vode RS i njene građane u izolaciju i ekonomski očaj. Američke sankcije spremne su pratiti i druge najmoćnije evropske države, a grupa poslanika Evropskog parlamenta uputila je zahtjev evropskom komesaru Oliveru Varhelyiju da se uvedu finansijske sankcije entitetu RS kroz uskraćivanje sredstava iz IPA fondova sve dok traju blokade.

Osjetivši pritisak mobilizirane međunarodne zajednice, Dodik se pokušao još jednom prestrojiti i izlaz naći u ponudi lideru SDA Bakiru Izetbegoviću za sastanak bez stranaca. Bio je to ozbiljan ispit za Izetbegovića koji je odbijanjem sastanka razotkrio Dodikovu inferiornost, te pokazao da zna razumjeti suštinu trenutka i reagovati liderski. Uz to, Izetbegović nije podlegao "dobronamjernim" savjetima dijela sarajevske javnosti o nužnosti razgovora i iznalaženja kompromisa. Naime, kakvi bi se to kompromisi i ustupci mogli praviti sa i prema onima koji krše Ustav Bosne i Hercegovine!?

Ispravno je zaključio da je aktuelna blokada problem između OHR-a i Milorada Dodika, te potcrtao da nema namjeru sjediti u troje s njim i Draganom Čovićem dok se blokade ne otklone i ne usvoji budžet države. Time je oborena i teza o nefunkcionalnosti BiH, jer je ona zapravo uzrokovana politikom blokada koju provodi upravo Dodik.

Milorad Dodik je danas taj koji treba napraviti ustupke i ne mora. Druga opcija je nastavak blokada i konačni pad politike po kojoj je Dodik danas od cijelog civiliziranog svijeta prepoznat kao remetilački faktor i promotor ideja koje destabiliziraju region.

D.N

(Vijesti.ba)

Izdvajamo