8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

12.10.2021 / 14:58 Svijet - Ursula von der Leyen

EU obećala paket pomoći Afganistanu u iznosu od milijardu eura

EU obećala paket pomoći Afganistanu u iznosu od milijardu eura
Ursula von der Leyen / Vijesti.ba
Evropska unija je danas na virtualnom samitu obećala paket pomoći u iznosu od milijardu eura za Afganistan, "kako bi spriječili veliki humanitarni i društveno-ekonomski kolaps", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Od ukupno milijardu eura koliko je EU obećala za pomoć Afganistanu sada su odobrili 250 miliona eura na iznos od 300 miliona eura koje je EU prethodno najavila za hitne humanitarne potrebe, a ostatak će otići u susjedne zemlje koje prihvataju Afganistance koji bježe od talibanske vladavine, navodi se u saopćenju.

Von der Leyen je dala obećanje na virtualnom samitu G20  koji je posvećen humanitarnoj i sigurnosnoj situaciji u Afganistanu, čiji je domaćin bila Italija.

U njezinoj je izjavi naglašeno da su fondovi EU-a "izravna podrška" Afganistancima i da će biti usmjereni međunarodnim organizacijama koje rade na terenu, a ne privremenoj talibanskoj vladi koju Bruxelles ne priznaje.

Razvojna pomoć EU, za razliku od humanitarne, ostaje zamrznuta.

- Moramo učiniti sve što možemo kako bismo spriječili veliki humanitarni i društveno-ekonomski slom u Afganistanu. Moramo to učiniti brzo - rekla je von der Leyen, prenosi AFP.

Predsjednica Evropske komisije je istakla da EU ima jasan stav u pogledu uslova za bilo kakav angažman s afganistanskim vlastima, uključujući i poštovanje ljudskih prava. Zasad izvještaji govore sami za sebe.

- Ali afganistanski narod ne bi trebao platiti cijenu ponašanja i postupaka talibana - rekla je.

Najavljeni paket pomoći od milijardu eura biće usmjeren na zdravstvo u Afganistanu. U susjednim zemljama pomoć će biti usmjerena na upravljanje migracijama i promicat će saradnju u borbi protiv terorizma, kriminala i krijumčarenja migranata.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo