8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

12.10.2021 / 15:12 Svijet - Rybakov i Nuland

Novo zaoštravanje odnosa Rusije i SAD-a

Novo zaoštravanje odnosa Rusije i SAD-a
Foto: Arhiv
Moskva ne isključuje mogućnost daljeg zaoštravanja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, ako ne budu uloženi dodatni napori za njihovu normalizaciju, ...

... izjavio je u utorak zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov nakon sastanka sa zamjenicom američkog državnog sekretara Victorijom Nuland u Moskvi.

Razgovori s Nuland u Ministarstvu vanjskih poslova su trajali gotovo dva sata, a Rjabkov ih je opisao kao krajnje otvorene, prenosi Tanjug, pozivajući se na ruske medije.

“Razgovor je bio koristan, ali nema slaganja pozicija dvije strane. Amerikanci nemaju sluha za našu logiku, naše zahtjeve. Ali, bez obzira na to, razgovor je bio koristan”, rekao je Rjabkov.

Dodao je da Rusija ne isključuje ni opciju zamrzavanja rada ruske diplomatske misije u SAD-u, mada bi, kako ne naveo, željela izbjeći taj scenarij.

Ukrajina nije bila na dnevnom redu

“Željeli bismo to izbjeć, ali ne možemo isključiti takav scenarij u najgorem slučaju”, rekao je on.

S tim u vezi, kao glavno pitanje postavljeno je funkcioniranje diplomatske misije i problemi s izdavanjem viza.

Prema riječima ruskog diplomate, napredak nije postignut, ali su planirane nove konsultacije na tu temu.

Rjabkov je kazao da Ukrajina nije bila na dnevnom redu razgovora.

Nuland je rekla da je s Rjabkovom razgovarala o bilateralnim odnosima.

“Drago mi je da sam opet u Rusiji i da se bavim našim bilateralnim odnosima”, rekla je on novinarima poslije sastanka.

U Kremlju su saopćili da postoji mogućnost da se tema Ukrajine nađe na dnevnom redu razgovora Nuland i Dmitrija Kozaka, zamjenika šefa administracije predsjednika Rusije.

Određena lica skinuta sa spiska sankcija

Sjedinjene Američke Države su ranije je izbacila određena lica sa spiska sankcija kao zamjenu za saglasnost ruskih vlasti za posjetu zamjenice državnog sekretara SAD-a.

Rjabkov je u utorak precizirao da je američku vizu dobio vršilac dužnosti zamjenika direktora Odsjeka Ministarstva vanjskih poslova za neširenje i kontrolu naoružanja Konstantin Voroncov.

Victorija Nuland se smatra jednim od najvećih specijalista po pitanju Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, a u prethodnoj vlasti, pod rukovodstvom Donalda Trumpa, također je obavljala funkciju pomoćnika državnog sekretara, ali za Evropu i Euroaziju.

Njena posjeta Moskvi dolazi četiri mjeseca nakon samita šefova država, Vladimira Putina i Joea Bidena, u Ženevi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo