5°C
Mostar 11°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

12.10.2021 / 20:50 Svijet - SAD

Biden domaćin Kenyatti dok rat bjesni u Etiopiji

Biden domaćin Kenyatti dok rat bjesni u Etiopiji
Foto: Twitter

Predsjednik Joe Biden održat će prve bilateralne razgovore u svojstvu američkog predsjednika s jednim afričkim čelnikom u četvrtak kada bude domaćin kenijskom predsjedniku Uhuru Kenyatti dok rat i humanitrna kriza razdiru susjednu Etiopiju, saopćila je Bijela kuća.

Razgovori u Ovalnim uredu uslijedit će samo nekoliko sedmica nakon što je Biden potpisao izvršni ukaz prijeteći uvođenjem sankcija protiv etiopskog premijera Abiy Ahmeda i ostalih čelnika umješanih u skob koji potresa regiju Tigray ukoliko se uskoro ne poduzmu mjere za suzbijanje 11-mjesečnog rata.

Izgleda, međutim, da se situacija na terenu samo pogoršala, dok snage Tigraya navode da je etiopska vlada pokrenula vojnu ofanzivu kojom je dugo prijetila protiv njih, u pokušaju da okonča rat. U saopćenju ureda za vanjsku politiku Tigraya navodi se da su stotine hiljada etiopskih “regularnih i neregularnih” vojnika pokrenuli koordinirani napad na nekoliko frontova.

Kenija, koja dijeli granicu s Etiopijom, dugo vremena ima snažne veze sa SAD-om, ulazeći u partnerstvo s Washingtonom u naporima da poraze islamski terorizam.

Kenija je trenutni predsjedajući Vijećem sigurnosti UN-a, na poziciji koja se mjesečno rotira, i to je jedan od razloga zašto je Kenyatta u posjeti Sjedinjenim Državama. Kenija je među relativno glasnim afričkim zemljama prema ratu u Etiopiji, prenosi AP


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo