4°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

13.10.2021 / 09:07 Svijet - Brisel

EU će predložiti Britaniji rješenja u Brexit sporu oko Sjeverne irske

EU će predložiti Britaniji rješenja u Brexit sporu oko Sjeverne irske
Ilustracija

Evropska komisija trebala bi danas predstaviti svoja rješenja u sporu s Londonom oko Sjeverne Irske.

Očekuje se da će potpredsjednik Evropske komisije i izaslanik za Brexit Maroš Šefčovič predstaviti detaljan plan mjera za minimiziranje teškoća u trgovanju unutar Ujedinjenog Kraljevstva predstavljenih takozvanim Protokolom o Sjevernoj Irskoj.

To bi moglo uključivati izuzetke za pojedine proizvode, poput određene hrane i lijekova, prema nekim izvještajima. Očekuje se da će temeljna ponovna pregovaranja o protokolu ostati za drugi put.

Mnogi sumnjaju da će predložene mjere biti takve da zadovolje London, piše dpa.

U utorak je britanski ministar za Brexit David Frost pozvao na potpunu reformu protokola. Između ostalog, insistirao je na tome da se uloga Evropskog suda pravde (ESP) u nadziranju protokola mora okončati.

Frost je također ponovio prijetnju obustavom dijelova protokola putem mehanizma za hitne slučajeve.

Protokol o Sjevernoj Irskoj postigao je napredak u dugotrajnom sporu između Bruxellesa i Londona o teritoriji Velike Britanije koji je doživio oštar građanski rat.

Prema sporazumu, Sjeverna Irska nastavlja slijediti pravila o jedinstvenom tržištu EU-a i carinskoj uniji, sprečavajući tako čvrstu granicu između Sjeverne Irske i članice EU-a Republike Irske - i ponovni sukob oko ujedinjenja otoka.

Međutim, to zahtijeva kontrolu između Britanije i Sjeverne Irske, budući da London više ne želi biti vezan standardima EU-a.

Roba koja dolazi iz Engleske, Škotske ili Velsa u Sjevernu Irsku sada se mora prijaviti i djelimično proći kontrolu. Ali ovo je trn u oku vladi u Londonu, kao i sjevernoirskim probritanskim unionistima, navodi dpa.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo