8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

13.10.2021 / 12:13 Politika - Sastanak sa Čovićem i Špirićem

Izetbegović: Ovo je najdirektniji udar na Dejtonski sporazum

Izetbegović: Ovo je najdirektniji udar na Dejtonski sporazum
Foto: FENA

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obratio se danas novinarima u Sarajevu nakon sastanka s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i potpredsjednikom SNSD-a Nikolom Špirićem, inače kolegama iz rukovodstva Doma naroda Parlamenta BiH.

Razgovarano je o (de)blokadi Parlamenta BiH i izmjenama Izbornog zakona BiH.

Tvrdoglave inat politike

Izetbegović kaže da se ne može ništa dogovoriti dok SNSD ne promijeni svoj stav. Do daljnjeg, kako je naveo, neće biti ni kolegija, a niti sjednica Doma naroda.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik SDA ocijenio je da se u praksi neće moći provesti odluka u RS-u u vezi zakona o negiranju genocida, i da će uslijediti raznovrsne apelacije, reakcije, odluke Ustavnog suda ili OHR-a.

- Ulazimo u situaciju u koju nismo trebali ući, da je bilo pameti. Već 15 godina SNSD ide u pogrešnom smjeru, što je kumovalo sve lošijem stanju u BiH i odluci mladih ljudi da napuste zemlju. Nadam se da će doći do sazrijevanja u srpskom korpusu. A vidimo jučer i poruke opozicionih stranaka u RS-u da neće pratiti neke politike koje su sve oštrije i direktnije, i uperene na stabilnost i mir u BiH - ističe Izetbegović.

Izetbegović naglašava da projekat "Samostalna RS u okviru Dejtonske BiH", koji je jučer javnosti predstavio lider SNSD-a Milorad Dodik, nije provodiv, te da će sve biti oboreno ili odlukama OHR-a ili Ustavnog suda BiH.

- Samo bez potrebe ulazimo u situacije koje dalje rastjeruju investitore, mlade ljude, prave problem svima nama u BiH. To su te tvrdoglave inat politike kojima svjedočimo i posmatramo ih 30 godina na Balkanu - naveo je predsjednik SDA.

Najavio je da će se u petak u Banjaluci na sjednici Predsjedništva SDA očitovati i o ukazu prema kojem u RS-u ne važe izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je donio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

- Ova situacija koju imamo i položaj naših povratnika u RS-u su razlog da idemo u Banjaluku. Očekujemo odluke OHR-a, a od Ustavnog suda inicirat ćemo da se o tome očituje. Ovo je dosad najdirektniji udar na Dejtonski mirovni sporazum. Ne možete vi udariti na mirovni sporazum a da ne udarite na sami mir - poručio je Izetbegović.

Separatističke i secesionističke politike

Od OHR-a, kaže, očekuje da se upusti u borbu sa separatističkim i secesionističkim politikama u RS-u.

- Morat će se tome stati ukraj. Tome će se morati suprotstaviti pravosudni sistem u BiH, sigurnosne službe, a ako se udari na teritorijalni integritet - Oružane snage BiH, OHR, međunarodna zajednica, mi... - govori Izetbegović.

Kada je u pitanju blokada imenovanja novog saziva Vlade FBiH, naglasio je da HDZ već tri godine ima cilj da ishodi rješenja za koja je zainteresovan po pitanju Izbornog zakona. O tome na današnjem sastanku, kaže, nije bilo razgovarano.

- Gospodin Špirić insistira na komunikaciji, traži da se razgovara. Ja nemam ništa protiv, samo nisam za taj format Čović, Dodik i ja. Dakle, ili tete-a-tete sastanak s Dodikom ili širi sastanak delegacija. Iz razgovora sa Špirićem vidim da se neke stvari pogrešno shvataju. Recimo, srpska strana smatra da mi namjerno radimo neke stvari koje su na štetu RS-a, kao npr. kada je u pitanju stavljanje imovine u funkciju.
Mi nemamo namjeru kočiti investicije u RS-u. Kada su u pitanju gradnje elektrana na Drini sa Srbijom, mi smo spremni da to pomognemo, samo mora biti ispoštovana država. Kada je u pitanju državna imovina u RS-u, također smo spremni da pomognemo. Treba staviti i vojnu i državnu imovinu u funkciju. Spremni smo da pomognemo svaku investiciju u BiH, uključujući i RS - rekao je Izetbegović.

Pojašnjava da mu je Čović danas ponovio da "oni više nisu spremni na brisanje etničkog prefiksa".

- On smatra da se to i ne treba zvati prefiksom, da se radi o fundamentalnom pravu, recimo, Hrvata u BiH. Dakle, odustaje od nečega što je bio spreman prihvatiti kroz Aprilski paket. Teško da može doći do brisanja tog prefiksa.

Ja ne vidim načina da implementiramo presudu Suda za ljudska prava u Strazburu, a gospodin Čović je sa mnom u Mostaru prije godinu dana potpisao da ćemo to uraditi. A ja ne vidim načina da to uradimo ako ne izbrišemo te prefikse. Mi tu ostajemo na dispoziciji, spremni da tu stvar uradimo, ali imamo odustajanje HDZ-a po tom pitanju - dodao je Izetbegović.

Spreman za razgovor s Dodikom 1 na 1

Upitan ukoliko ga u petak tokom boravka u Banjaluci Dodik pozove na razgovor, Izetbegović je rekao kako je spreman s njim sjesti 1 na 1 kako bi vidio "radi li se zaista o nekim pogrešnim predstavama".

- Možda se još uvijek daju stvari zaustaviti. Dakle, spreman sam na razgovor i po pitanju deblokade. Mislim da se elegantno može izaći iz ove situacije koju sada imamo kada je u pitanju primjena Inzkovog zakona i spreman sam s njim o tome direktno razgovarati 1 na 1. Kada budem u Banjaluci, neću imati vremena za to, jer sam zauzet cijeli dan, ali može se to desiti u danima koji su pred nama - odgovorio je Izetbegović.

Novinare je zanimalo koji je to elegantni način izlaska iz te situacije, a predsjednik SDA napominje kako je Parlament BiH imao vremena 15-20 godina da donese jedan takav zakon. Ali to nije urađeno, pa je Inzko bio prisiljen da ga donese.

- Između ostalog, i da spasi vlastiti obraz jer su u njegovom mandatu dodijeljena odlikovanja presuđenim ratnim zločincima Karadžiću, Plavšićki itd. Tako da je praktički čovjek bio prisiljen da to uradi na kraju mandata. Ali još uvijek možemo donijeti taj zakon i Inzkov staviti van snage ili zatražiti od OHR-a da ga povuče, ako isti ili sličan donesemo u ovoj skupštini. To je izlaz - mišljenja je Izetbegović.

Kaže da je čuo kako bi srpska strana mogla biti zainteresovana da se Jasenovac direktno stavi u taj zakon, a, kako navodi, u tome ne vidi nikakav problem.

- Za ostalo je jako sužen prostor za pregovore. I zato ih ja i izbjegavam u ovome formatu. Jer, ne možete pregovarati o Ustavu, Dejtonskom mirovnom sporazumu, poziciji OHR-a, vraćanju na neki izvorni Dejton. Ja o tome neću da pregovaram, ni po koju cijenu. Kad neko ne poštuje Ustav, Dejtonski sporazum, OHR, Evropsku konvenciju o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, ja ne vidim gdje je prostor za pregovore i kompromis - zaključuje Izetbegović.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo