4°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

13.10.2021 / 12:50 KORONAVIRUS - Bakir Nakaš

Nepovjerenje prema određenim vakcinama, potrebna snažnija promocija

Nepovjerenje prema određenim vakcinama, potrebna snažnija promocija
Foto: Vijesti.ba

Infektolog Bakir Nakaš ocijenio je trenutnu epidemiološku situaciju stabilnom, a smatra da je sigurno jedan od razloga za to i sve veći broj vakcinisanih u Bosni i Hercegovini, kao i broj onih koji su preboljeli koronavirusnu infekciju od početka pandemije pa sve do danas.

- Da smo sa vakcinacijom počeli na vrijeme, početkom ove godine, situacija bi bila puno povoljnija. Osim manjeg broja oboljelih vakcinacija je doprinijela i blažim kliničkim slikama kod vakcinisanih osoba, u odnosu na oboljele koji nisu primili vakcinu - istaknuo je za Fenu.

Nakaš podsjeća na prednost vakcinacije protiv COVID-19 koja se ogleda u zaštiti od obolijevanja, blažim kliničkim stanjima koja ne zahtijevaju hospitalizaciju, kao i manjem broju postcovid sindroma i smrtnih ishoda kod oboljelih koji su vakcinisani.

Ipak, kako je kazao, bez obzira na prednosti vakcinacije, evidentno je nepovjerenje prema određenim vrstama vakcina.

- Sigurno da je takvom stanju doprinijelo odsustvo pravovremenih i adekvatnih informacija o svim prednostima vakcina što nam nameće obavezu za snažnijom kampanjom promocije vakcinacije - naglasio je dr. Nakaš.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo