4°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

13.10.2021 / 13:43 BiH - Sarajevo

Počela NATO godišnja konferencija po OCC E&F programu

Počela NATO godišnja konferencija po OCC E&F programu
Foto: Vijesti.ba

NATO godišnja konferencija po Programu ocjenjivanja operativnih sposobnosti (OCC E&F) održava se u periodu od 13. do 15. oktobra ove godine u hotelu Hills u Sarajevu.

Domaćin godišnje konferencije su Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH), uz učešće predstavnika NATO komandi na čelu s NATO-ovom Vrhovnom komandom savezničkih snaga u Evropi (SHAPE), kao i predstavnika 28 partnerskih država.

Konferenciju je otvorio zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, koji je naglasio važnost OCC E&F programa kao uspješnog mehanizma saradnje i okvira za izvođenje zajedničkih vježbi i obuke s članicama NATO-а, gdje partnerske zemlje imaju priliku izgraditi vojne sposobnosti i povećati uzajamno povjerenje.

Cilj održavanja konferencije predstavlja razmjenu informacija o dostignutim rezultatima u okviru OCC E&F programa i alata koji podržavaju evaluaciju jedinica i aktivnosti svake od država partnera, te koordinaciju predstojećih aktivnosti po navedenom programu.

NATO Program operativnih sposobnosti je mehanizam Programa „Partnerstvo za mir“ kroz koji se vrši obuka i ocjenjivanje unaprijed deklariranih jedinica prema NATO standardima.

Oružane snage Bosne i Hercegovine su od 2011. godine počele s primjenom OCC E&F programa i do 2018. godine je uspješno certificirano 11 jedinica OSBiH koje su od NATO ocjenjivača ocijenjeni kao borbeno spremni, a od 2018. godine OSBiH su u procesu ocjenjivanja i certificiranja jedinice nivoa bataljona (INF-L-BNG), koja je planirana da 2022. završi četverogodišnji ciklus ocjenjivanja.

Program je u sinergiji s Partnerskim ciljem OSBiH „Doprinos borbenom jedinicom“, kao i smjernicama Ministarstva odbrane BiH da, najkasnije do 2023. godine, OSBiH imaju 8 posto spremnih pripadnika za učešće u „NATO-vođenim operacijama i međunarodnim operacijama podrške miru“, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo