8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

13.10.2021 / 15:06 Regija - Kosovo i Srbija

Napetost raste: Vučić stigao u kasarnu u Rašku

Napetost raste: Vučić stigao u kasarnu u Rašku
Foto: Arhiv
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sletio je u Rašku, javlja RTS.

Vučić bi trebalo da se u kasarni Vojske Srbije sastane sa kosovskim Srbima. Sastanku će prisustvovati i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Podsjetimo, na akciju kosovske policije, organiziranu zbog suzbijanja krijumčarenja, u prijepodnevnim satima stanovnici u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice reagirali su prosvjedima, uslijedio je niz incidenta i sukoba uz upotrebu suzavca i šok bombi, a ranjen je 36-godišnji Srećko Sofronijević.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić zatražila je angažiranje NATO-a, Kfora i međunarodne zajednice.

Iz ureda premijera Kosova Albina Kurtija priopćeno je da je jutrošnja akcija provedena "u cilju borbe protiv krijumčarenja" u Prištini, Peći i Kosovskoj Mitrovici.

Kurti je pozvao na smirivanje u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i rekao da je akcija kosovske policije završena.

Šef eurodiplomacije Josep Borell u povodu današnje akcije kosovske policije i incidenta na sjeveru Kosova u kojima je ranjen jedan 36-ogodišnjak poručio je u srijedu kako nasilni incidenti na sjeveru Kosova moraju odmah prestati.

Borell je Tvitteru naglasio je da su "neprihvatljive jednostrane i nekoordinirane akcije koje ugrožavaju stabilnost".

"Sva otvorena pitanja moraju se rješavati dijalogom započetim uz posredovanje EU", poručio je Borell i naglasio da je Bruxelles u kontaktu s Beogradom i Prištinom.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo