3°C
Mostar 9°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

13.10.2021 / 22:03 Svijet - State Department

SAD ne planiraju normalizirati diplomatske veze s Assadom

SAD ne planiraju normalizirati diplomatske veze s Assadom

Sjedinjene Države ne planiraju “normalizirati ili unaprijediti" diplomatske odnose s vladom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i također ne ohrabruju druge da tako postupe, izjavio je portparol američkog State Departmenta.

Njegovi komentari odgovor su na pitanje novinske agencije Reuters da li Washington ohrabruje i podržava ponovno približavanje između Jordana i Sirije nakon što je Jordan u potpunosti ponovo otvorio svoj glavni granični prijelaz sa Sirijom u srijedu.

Taj potez podsticaj je ugroženim ekonomijama dvije zemlje i naporima arapskih država da reintegriraju Siriju nakon što su je isključili iz arapskih asocijacija tokom građanskog rata.

- Sjedinjene Države neće normalizirati ni unaprijediti naše diplomtske odnose s Assadovim režimom niti ohrabrujemo druge da tako postupe, uzimajući u obzir zločine koje je Assaiov režim nanio sirijskom narodu - navodi portparol State Departmenta u emailu u srijedu.

- Aassad nema nikakav legitimitet u našim očima, i ne dolazi u obzir da SAD u ovom trenu normaliziraju odnose s njegovom vladom - kazao je portparol za Reuters.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo