3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

14.10.2021 / 11:40 BiH - Twitter

Reakcije na Dodikove prijetnje: Vodi zemlju u rat, ima li ruske garancije

Reakcije na Dodikove prijetnje: Vodi zemlju u rat, ima li ruske garancije

Nakon što je Milorad Dodik ustvrdio da su mu, ako NATO pokuša intervenisati, prijatelji obećali da ga neće ostaviti, uslijedile su brojne reakcije.

- Milorad Dodik vodi zemlju u rat i to treba jasno reći! Ne radi se ovdje o nekakvim mentalnim poremećajima. On svjesno vodi zemlju u rat i za to mora odgovarati. Jednako tako, svi koji stoje uz njega-svi do jednog, moraće odgovarati, piše Dragan Bursać.


Faruk Šehić je objavio kako Dodikb prijeti ako NATO interveniše da će on pozvati "prijatelje" koji ga neće ostaviti na cjedilu.

- Pretpostavljam da još ima onih koji njegovu ratnu retoriku smatraju predizbornom kampanjom i distrakcijom od kriminalnih radnji etc. Lik puši cigaru na buretu baruta, bukvalno, napisao je Šehić.


- Da li je iko ikada sumnjao da je Dodik spreman spaliti RS i žrtvovati ako treba sve do zadnjeg Srbina u pokušaju da spasi svoju kožu i svoje carstvo? Ako ima takvih, ja ih iskreno žalim, smatra Refik Hodžić.

Emir Suljagić je objavio da je zvanična politika


Dodikovog SNSD-a od danas otvorena konfrontacija sa NATO-om.

- Što znači da se više nikad nećemo naći na dnevnom redu Vijeća sigurnosti UN. Što znači nikad više Poglavlje 7. Samo član 51 Povelje. Nikad više embargo, napisao je Suljagić.

On je ranije naveo i da je Dodik čovjek rata, bez ikakve sumnje.


- Čovjek koji je zacrtao i odredio masovno nasilje ne samo kao strategiju, nego i kao krajnji cilj. Ovaj put nema izgovora nakon što je sam ustvrdio da ima ruske garancije da može krenuti u nasilje, napisao je Suljagić.



Podsjetimo, Dodik je gostujući na RTRS rekao kako će se RS braniti tako što će donijeti propise, ali i:

- Druga stvar, ako je potrebno branićemo je i sa našim snagama. I neka se niko ne zavarava da to nije tako. Ako dođe do toga da kažu, NATO će nešto intervenisat, mi ćemo zatražiti pomoć naših prijatelja koji su nam rekli, jasno, glasno, da oni svoje prijatelje nikada ne ostavljaju na cjedilu, rekao je Dodik.

Na pitanje, ko mu je to rekao, Dodik je odgovorio:

- Dovoljno što sam rekao.

Pogledajte video ...




(Vijesti.ba)

Izdvajamo