1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

15.10.2021 / 20:01 Politika - Reakcije

Weber: Dodik ozbiljno krenuo u secesiju, SAD i EU neće dozvoliti

Weber: Dodik ozbiljno krenuo u secesiju, SAD i EU neće dozvoliti
Bodo Weber / Arhiv
Vjerujem da, na kraju EU i SAD neće dopustiti ovakav razvoj situacije u Bosni i Hercegovini kakav je najavljen, rekao je u razgovoru za BHT1 uživo Bodo Weber, politički analitičar  iz Vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina, komentarišući najave Milorada Dodika.

Bodo Weber, politički analitičar iz Berlina smatra da  će i SAD i EU shvatiti ozbiljnost prijetnji Milorada Dodika, te o mogućem scenariju kaže:
 
"To ćemo vidjeti narednih par sedmica da li će predsjednik Vučić shvatiti ozbiljnost i napraviti  preokret i urazumiti Dodika, koliko je to moguće, te da li će se Dodik sam  izvlačiti čuvanjem obraza, mada je to u ovom trenutku to teško pojmljivo kakav bi to bio put bez pritiska.Na drugoj strani SAD  su najavile su da će oštro reagovati i koristiti sve mogućnosti i uvesti sankcije.Vjerujem da ove važne  države članice čiji ambasadori nisu putovali u Istočno Sarajevo, članice Kvinte, što samo po sebi jeste poruka,  znači Njemačka, Francuska Italija i onda još Velika Britanija, da će oni svakako  reagovati. Tako ,na kraju krajeva, vjerujem i nadam se da, nije bitno koje europske države i njihovi diplomatski predstavnici su se jučer osramotili dolaskom na taj čuveni sastanak, nego da će presuditi  ove veće i značajnije države članice Europske unije.  Vjerujem da  ipak na kraju  EU i SAD neće dopustiti ovakav razvoj koji je do sada najavljen, poručio je Bodo Weber.  

Govoreći o trenutnoj političkojh krizi u BiH, Bodo Veber je rekao kako je Dodik, poslije 15 godina prijetnji secesijom , krenuo ozbiljnije u tom pravcu

"Ne znam je li baš planirao da krene tako ozbiljno  ili je zalutao,ali tako izgleda iz Berlina i zapadnih prijestolnica. Ljudi i predstavnici vlada su zabrinuti,  kažer Weber.

Weber je rekao da je posljednja izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića  kako Zapad planira da  zbriše Republiku Srpsku,   "huškačka  i besmislena"

"Izgleda da sad ni iz Beograda nema neke poruke  umjeravanja prema Banjaluci, rekao je Weber.  

O tom otkud  izjave  o gašenju RS  do proljeća, Veber kaže kako na više žarišta ima neriješenih "statusnih  pitanja", te da je Zapad u zadnjih nekoliko godinao ostavio vakuum.

"Domaći  akteri  su  prepoznali da možda taj vakuum bude  neki put za  neispunjene nacionalističke agende. Oni nisu stigli, recimo,  u epizodi razmjene teritorija Kosovo-Srbija i to još više destabilizira  situaciju. Vjerujem da nije slučajnost da ta Vučićeva izjava dođe u kontekstu akcije  protiv organiziranog kriminala što su izvele vlasti na Kosovu ove sedmice. To je uobičajeno dovelo do  događanja naroda na sjeveru, poznatog  spoja državnog aparata   i organiziranog kriminala. Čini se da je ta huškačaka izjava predsjednika Vučića naspram BiH  koja  je  neuobičajena, vezana za nervozu zbog onoga što se dešava na Kosovu, kaže Veber.

O europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine i obećanjima europskih lidera sa nedavnog skupa u Sloveniji, Weber kaže da su to lažna obećanja, te da već četiri godine francuski predsjednik Emmanuel Macron blokira proširenje ,odnosno otvaranje pretpristupnih pregovora za S. Makedoniju i Albaniju i samim tim podriva ugled politike proširenja prema zapadnom Balkanu i ugled EU i cijelu perspektivu eu članstva .

I jedan  skup u Sloveniji organiziran od strane slovenske vlade  sa specifičnim premijerom, koji-vidjeli smo jučer u šou u europskom parlamentu , ne predstavlja baš Europsku uniju sa svojim liberalno-demokratskim vrijednostima- to u potpunosti podriva moć i ugled EU, čemu su doprinijeli predstavnici EU od gospođe Mogherini sa svojom neuspješnim trogodišnjim guranjem  razmjene teritorija u pregovorima između Kosova i Srbije do današnjeg predstavnika EU u BiH i njegovog prljavog ili sličnog dila oko tkz. reforme  izbornog zakona, na žalost zajedno sa američkim predstavnicima. Tako da bojim se,   građani su  uložili nadu u novu Bidenovu administraciju,  koja do sada baš  nema pokriće", kaže Weber.
 
O novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu i njegovim nedavnim bezličnim  izjavama,   Bodo Weber kaže  da je Angela Merkel  sve u Berlinu i zapadnim prijestolnicama zbunila njegovom kandidaturom na mjesto visokog predstavnika.  Veber kaže i kako, i pored očekivanja da Schmidt dolazi u BiH sa jasnim planom, to nije slučaj, te da nije došao sa jasnim idejama.
 
Schmidt  ne može djelovati bez podrške SAD i EU i jučer smo, na žalost,  vidjeli u ovom šou u Istočnom Sarajevu da EU nema jasnu poziciju, neke države članice   svojim dolaskom uključujući i predstavnike  Delegacije EU na ovaj sramotni skup, podrivaju neku zajedničku reakciju EU i SAD na konkretno podrivanje Ustava koje dolazi od najava  g. Dodika i vlasti u RS. Schmidt  je došao u  godini koja ne  može doći do jasne zapadne strategije u BiH koja nam fali 15 godina, ali on i dalje predstavlja potencijalnu šansu da radi na tome sa novom njemačkom vladom. Došao je sa hipotekom odluke njegovog prethodnika i izazovom iz Banjaluke", rekao je Veber ,t e dodao kako u ovom trenutku nema podršku zapada posezanju za  bonskim ovlastima.

"U odnosu na odluku NSRS koja je stupila ove sedmice on mora posezati za bonskim ovlastima, Inače, on sam sebe osuđuje već na početku svog mandata za nedjelovanje i praktično za nestanak njegove pozicije,njegove institucije, ne fizički,ali suštinski, kaže Weber.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo