10°C
Mostar 12°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 4°C

20.10.2021 / 12:43 Kultura - Od 25. do 27. oktobra

Izložba fotografija Rona Haviva pod nazivom „Sloboda“ u Mostaru

Izložba fotografija Rona Haviva pod nazivom „Sloboda“ u Mostaru

Izložba „Sloboda“ je novi pristup američkog fotografa Rona Haviva staroj temi rata okončanog prije 26 godina. Njegove fotografije bilježe trenutke oslobađanja ali i žudnje za slobodom ljudi zatočenih u nekom od logora na prostoru Bosne i Hercegovine.

Autor nas time podsjeća koliko je sloboda podcijenjena onda kada je uživamo, a najbitnija kada je nema.

U danima kada se u javni prostor ponovo odašilju ratne poruke ova izložba je bolan podsjetnik na strahote rata i poruka da se takvo nešto ne smije dozvoliti i ponoviti. Slike rata u Bosni i Hercegovini, naročito one nastale u logorima, zgrozile su međunarodnu javnost i dovele do njene reakcije kroz uspostavljanje mehanizama poput Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Odvažni fotografi, snimatelji i novinari, koji su otkrivali i dokumentovali logore, pomogli su da hiljade zatočenika dočeka slobodu i ne završe u nekoj od masovnih grobnica. Izložba „Sloboda“ je posvećena ljudima sa obje strane objektiva, i zatočenicima i onima koji su im donosili slobodu.

Ron Haviv je jedan od najznačajnijih fotografa današnjice. Radio je u preko 100 zemalja svijeta i fotografijom pratio više od 25 ratnih sukoba. Devedesetih je fotografisao ratove na prostoru bivše Jugoslavije a kao važno svjedočanstvo tim vremenima objavio je knjigu „Krv i med“. Njegove fotografije osvojile su brojne svjetske nagrade, čuvaju se u znamenitim muzejima i galerijama, a korištene su i u sudskim procesima Haškog tribunala.

Organizatori izložbe u Mostaru su Fondacija za izgradnju kulture sjećanja iz Prijedora, Forum ZFD, Fondacija VII, Centar za kritičko mišljenje i portal tačno.net.

Izložba će biti postavljena u Media centru Abrašević u Mostaru od 25. do 27. oktobra 2021. godine. Otvaranje izložbe je planirano u 18:00 h u ponedjeljak 25. oktobra 2021. godine uz prisustvo autora Rona Haviva.


(Vijesti.ba /Tačno.net)

Izdvajamo