15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

21.10.2021 / 13:03 Svijet - Brisel

Njemačka traži formiranje interventnih vojnih jedinica EU

Njemačka traži formiranje interventnih vojnih jedinica EU
Foto: AFP
Najnoviji događaji u Afganistanu su iznova pokazali da EU mora biti u stanju intervenirati robusno i brzo.

Njemačka je s još četiri članice Europske unije pokrenula inicijativu za formiranjem brzih interventnih vojnih postrojbi, javljaju njemački mediji u četvrtak.

Koncept predviđa daljnji razvoj postojeće Borbene skupine EU-a u postrojbe koje bi mogle „brzo i intenzivno“ intervenirati u svim dijelovima svijeta.

„Najnoviji događaji u Afganistanu su iznova pokazali da EU mora biti u stanju intervenirati robusno i brzo“, stoji u dokumentu koji su osim Njemačke, potpisale i Nizozemska, Portugal, Finska i Slovenija, a u koji je imala uvid Njemačka novinska agencija (dpa).

Ovih pet zemalja predlaže da se omogući formiranje „koalicije voljnih“ i izvan okvira Članka 44 Ugovora Europske unije, koji regulira nadležnost u slučaju intervencija, što bi omogućilo više fleksibilnosti i „modularne akcije“ kao podrška kriznom menadžmentu Bruxellesa.

Nova postrojba brojala bi do 5.000 vojnika. Dosadašnji koncept Borbene skupine EU-a predviđa dvije postrojbe s po 1.500 vojnika, a sastav postrojbi se mijenja svakih šest mjeseci. Ova borbena jedinica do sada nije djelovala na terenu.

O dokumentu pod nazivom „Više spremnosti, više fleksibilnosti, više suradnje – zajednički ka novoj razini kriznog menadžmenta EU-a“ trebalo biti se raspravljati do sljedećeg proljeća.

Njemačka ministrica obrane Annegret Kremp-Karrenbauer rekla je za javni servis Deutschlandfunk kako je glavna ideja prijedloga o reformi interventnih postrojbi brža reakcija na terenu.

„Ova reforma bi omogućila prebacivanje odgovornosti na regionalne strukture što bi ubrzalo procese“, rekla je Kramp-Karrenbauer. Kako je objasnila, Vijeće EU-a bi u tom slučaju ovlastilo određenu skupinu članica EU-a koja bi preuzela vodstvo u slučaju potrebe za intervencijom.

Njemačka ministrica obrane je utvrdila kako se u mnogim primjerima, a posebice u slučaju evakuacije iz Kabula, pokazalo da „bez SAD-a, zemlje EU-a nisu tako učinkovite kako bi to željele“ te da je zato potrebno pokrenuti reforme kojima bi se „poboljšali procesi“.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo