8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

23.10.2021 / 13:44 Politika - Poslanik u NSRS

Vukanović: Dodik ide na pokajanje u Beograd

Vukanović: Dodik ide na pokajanje u Beograd
Foto: BN

- Dodik danas putuje u Beograd na pokajanje kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, navodeći da bi to moglo biti ključno za rasplet najnovije krize, ali je pitanje kakav će biti ishod sastanka, kakve će biti izjave za javnost a kakvi potezi na terenu...

- Milorad Dodik je već počeo da kukumače i da se polako povija, po starom običaju, te traži izlaznu strategiju za krizu koju je sam produkovao iz ličnih interesa - napisao je na svom blogu poslanik u Klubu SDS-a u NSRS Nebojša Vukanović.

On smatra da Dodik danas putuje u Beograd na pokajanje kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, navodeći da bi to moglo biti ključno za rasplet najnovije krize, ali je pitanje kakav će biti ishod sastanka, kakve će biti izjave za javnost a kakvi potezi na terenu.

"Istovremeno je počela i realizacija Plana B, o kome već duže vremena pišem, da Dodik namjerno provocira međunarodnu zajednicu, svjestan da je kraj tako blizu, kako bi isprovocirao i dobio neki manji udarac, a onda sebe predstavio kao neku žrtvu, mučenika i stradalnika za napaćeno srpstvo, koji je tobože uklonjen jer se sukobio velikim silama i branio Srpsku, a u stvari je njen grobar na tajnom zadatku i dogovorenoj predstavi u kojoj glumi nestašnog dječaka koji se oteo kontroli", navodi Vukanović.

On konstatuje da je zbog Dodik i dao izjavu o „dostojanstvenom povlačenju“ koje je bolje nego da bude marioneta, kao da do sada nije uradio sve što su stranci i zapad od njega tražili, od ANP-a i NATO-a, do predaje Brčkog, Jasenovačke građe, neoliberalne dogme, pustošenja države.

Povukao bi se Dodik, smatra Vukanović, ako bi ga naslijedio prestolonasljednik (sin), koji je ovladao politikom skoro kao programiranjem i IT poslovima, gdje mu nema na daleko ravnog.

- I dok svi sa nestrpljenjem čekamo ishod sastanka u Beogradu, zanimljiva je poruka koja putem tvita stiže iz Zagreba, primjećuje Vukanović i dodaje da su izgleda i oni shvatili da je islužen do kraja i da su ga otpisali.

To bi se, kako navodi, moglo zaključiti iz saopštenja Vlade Hrvatske nakon sastanka sa američkim ambasadorom i diplomatama, u kome su i braća Hrvati, stari mentori nestašnoga, osudili njegovo posljednje ponašanje te podvukli da su izmjene Izbornog zakona BiH od ključnog značaja za Hrvate u BiH, posebno Čovića i HDZ.

"Vrijeme brzo curi, kao nikad ranije, sve glasnije se čuje tik-tak, tik-tak, a šahovska partija se nastavlja uzbudljivom završnicom", zaključuje Vukanović na svom blogu

(BN)

Izdvajamo