9°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

23.10.2021 / 13:52 Regija - Hrvatski premijer

Plenković o vizama: Ostvarili smo strateški cilj u korist hrvatskih građana

Plenković o vizama: Ostvarili smo strateški cilj u korist hrvatskih građana
Foto: FENA

Ispunili smo sve kriterije i ostvarili strateški cilj na korist hrvatskih građana, objavio je hrvatski premijer Andrej Plenković u subotu izrazivši zadovoljstvo što od danas Hrvati mogu putovati u Sjedinjene Države bez vize.

"Hrvatskim državljanima od danas je omogućeno da u SAD putuju bez viza!", napisao je hrvatski premijer na Twitteru.

Ranije u subotu američko veleposlanstvo u Zagrebu objavilo je da državljani RH od danas mogu putovati u SAD bez vize putem prijave u Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana.

"Ispunili smo sve kriterije i ostvarili strateški cilj na korist hrvatskih građana", napisao je premijer Plenković.

Dodao je da će ukidanje viza pridonijeti jačanju gospodarske suradnje.

"Otvaramo novu stranicu u odnosima, jačamo partnerstvo i stvaramo preduvjete za veću gospodarsku suradnju i ulaganja", naveo je Plenković.

Hrvatska je ušla u program izuzeća od viza (VWP), sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i zemalja sudionica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost.

Da bi neka država ušla u ovaj program, mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, a postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno.

Prijave putem ESTA-e mogu se podnijeti u bilo koje vrijeme prije putovanja, no Ministarstvo domovinske sigurnosti preporučuje putnicima da zahtjev podnesu što prije moguće, a najmanje 72 sata prije puta, navodi se u priopćenju iz Veleposlanstva SAD-a, prenijela je Hina.

 
(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo