-2°C
Mostar 0°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

23.10.2021 / 14:39 Kultura - Značajno priznanje

Muzeju grada Zenica nagrada za savremeno predstavljanje baštine

Muzeju grada Zenica nagrada za savremeno predstavljanje baštine
Foto: FENA

Muzej grada Zenice osvojio je treću nagradu "Destination of Sustainable Cultural Tourism" u kategoriji Archaeological Sites and Museums as Cultural Tourism Attractions, a koja je dodijeljena 21. oktobra na ceremoniji dodjele nagrada u sklopu godišnje Konferencije o kulturnom turizmu u Atini.

Okvirna tema ovogodišnje dodjele nagrada je bila "Regenerating European Tourism through Culture, Heritage and Creativity".

Ova nagrada je značajna i stoga što je dodjeljuje European Cultural Tourism Network, jedina panevropska mreža za kulturni turizam. Ona ima za cilj pojačati vidljivost evropskih kulturnih turističkih destinacija, graditi platformu za dijeljenje znanja i iskustava te promovirati mrežu.

Direktor Muzeja grade Zenice Adnadin Jašarević u izjavi za Fenu kaže da su nagradu dobili za doprinos u savremenom predstavljanju baštine, naročito u domenu turističke ponude.

- Svakako, na prvom mjestu je interaktivna postavka u srednjovjekovnoj tvrđavi Vranduk, potpomognuta dodatnim sadržajima na televizorima, kompjuterima i tabletima. Zatim, regionalni festival srednjovjekovne umjetnosti, igara i kuhinje. Ne treba zaboraviti ni digitalni salon u glavnoj zgradi muzeja uz pomoć kojeg predstavljamo doba unazad nekoliko stoljeća na uređajima iz 21. vijeka - kazao je Adnadin Jašarević.

Adnadin Jašarević navodi da ova nagrada znači još jedno međunarodno priznanje nesporne činjenice da ova institucija radi u skladu sa suvremenim evropskim muzejskim standardima.

- Naš muzej je prisutan u komunikaciji sa inozemstvom odavno. Poslije ove nagrade će prisutnost polučiti nove međunarodne projekte - kazao je direktor Muzeja grada Zenice Adnadin Jašarević.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo