6°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

24.10.2021 / 08:20 Svijet - Virtualni sastanak

Tajvan i SAD razgovarali o sudjelovanju u UN-u

Tajvan i SAD razgovarali o sudjelovanju u UN-u

Tajvanski i američki dužnosnici razgovarali su kako Tajvan može "smisleno" sudjelovati u Ujedinjenim narodima (UN) samo nekoliko dana prije nego što će kineski predsjednik Xi Jinping održati govor kojim će obilježiti pola stoljeća od pristupanja svoje zemlje UN-u.

Tajvan je, koristeći svoj službeni naziv Republika Kina, držao kinesko sjedište u Ujedinjenim narodima do 25. listopada 1971.

Kina kaže da je Tajvan jedna od njezinih pokrajina pa stoga ima isključivo pravo predstavljati Tajvan na međunarodnoj razini. Demokratski izabrana vlada u Taipeihu kaže da samo ona ima to pravo.

U priopćenju kasno u subotu, američki State Department objavio je da su se američki i tajvanski dužnosnici virtualno sastali u petak radi "rasprave usredotočene na potporu sposobnosti Tajvana da smisleno sudjeluje u UN-u".

"Sudionici iz SAD-a ponovili su predanost SAD-a važnom sudjelovanju Tajvana u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i Okvirnoj konvenciji UN-a o klimatskim promjenama te su razgovarali o načinima da se istakne sposobnost Tajvana da pridonese naporima u širokom rasponu pitanja", dodaje se.

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova zahvalilo je Sjedinjenim Državama na njihovoj "čvrstoj potpori".

Xi bi u ponedjeljak trebao govoriti na 50. godišnjicu onoga što Kina naziva obnovom svog zakonitog sjedišta u Ujedinjenim narodima.

Tajvan je posebno ljutit zbog nemogućnosti potpunog pristupa SZO-u tijekom pandemije COVID-19, iako i Kina i SZO tvrde da je otoku pružena pomoć koja mu je bila potrebna.

Kina je pojačala politički i vojni pritisak kako bi prisilila Tajvan da prihvati kineski suverenitet. Tajvan kaže da je neovisna država i da će se braniti ako ga Kina napadne.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo