9°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

24.10.2021 / 15:14 Ekonomija - Objavljeni podaci

Suprotno crnim prognozama: Snažan rast zaposlenih u FBiH

Suprotno crnim prognozama: Snažan rast zaposlenih u FBiH

SDA je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici objavila interesantne grafikone, koji prikazuju rast zaposlenosti u Federaciji BiH za vrijeme mandata aktuelne Vlade.

- Ove dvije grafike prikazuju rast zaposlenosti u Federaciji BiH u vrijeme aktuelne Vlade na čijem je čelu premijer Fadil Novalić. Da nije bilo pandemije, zaposlenost, koja je u 2019. godini dosegnula vrhunac, sasvim sigurno bi bio nastavila da raste u istom tempu, od 10 do 15 hiljada novih radnih mjesta godišnje, navode iz SDA.


 

Dodaju da je pandemija zaustavila rast, te da je Federacija u najtežem periodu pandemije ostala bez oko 27 hiljada radnih mjesta, ali da to ni izbliza nisu bile posljedice kakve su u svojim crnim prognozama predviđali pojedini "analitičari".


- Suprotno tim crnim prognozama, Federacija je vrlo brzo počela i sa ekonomskim oporavkom, što je posljedica ispravnih i pravovremenih mjera koje je poduzimala Novalićeva vlada. Podaci iz septembra 2021. godine pokazuju da je odnosu na najbolju poslijeratnu 2019. godinu, broj radnih mjesta, unatoč pandemiji, manji za samo 5.000. Ekonomski trendovi i procjene, jasno nagovještavaju da će do kraja ove godine broj zaposlenih dostići rezultat iz 2019. godine, te u 2022. godini ga i premašiti, navodi se.(Vijesti.ba)

Izdvajamo